Verkamerd pand Hooigracht
Een verkamerd pand aan de Hooigracht in Leiden. (Foto: Reanne van Kleef)

Vijftig studentenpanden definitief ontkamerd

Illegaal verkamerde studentenhuizen worden allemaal gelegaliseerd. Op 51 panden na die in wijken staan waar de leefbaarheid al onder druk staat. Dat heeft de Leidse gemeenteraad donderdagavond besloten.

Alleen studentenpartij SVL en de Partij Sleutelstad (PS) stemden tegen de set woningmarkt regulerende maatregelen waarmee Leiden de strijd aangaat met malafide huisjesmelkers. SVL is vooral bang dat het kamertekort in Leiden daardoor verder oploopt. De PS spreekt van een voorstel met een gifpil. “Het verbieden van verkamering in drie wijken betekent dat het verkameringsbeleid in twee derde van de stad wordt afgeschaft.”

Studenten Voor Leiden (SVL) vreest ook dat de bewoners van de 51 panden die ‘ontkamerd’ gaan worden over een jaar op straat staan. De verhuurders zijn weliswaar wettelijk verplicht om hen vervangende woonruimte aan te bieden, maar SVL heeft er maar weinig vertrouwen in dat die dat ook echt gaan doen. Wethouder Terpstra belooft op zijn beurt er streng op toe te zullen zien. Als er desondanks problemen ontstaan gaat hij in gesprek met studentenhuisvester DUWO.

Woningvorming
Bij de panden die ontkamerd gaan worden, staan in drie Leidse wijken. De Kooi, Leiden-Noord en Transvaal. Daar zijn al zorgen over de leefbaarheid, waardoor het college geen mogelijkheden ziet om tot legalisatie over te gaan. Dat ligt anders bij in totaal 737 panden in de rest van de stad. Die worden wel gelegaliseerd en dat levert 4.200 kamers op die volgens de nieuwe regels verhuurd kunnen blijven worden.

Grotere panden kunnen ook worden opgedeeld in zelfstandige woningen. die zogenoemde woningvorming kan nu ook al. Een woning moet nu tenminste 24 vierkante meter groot zijn om als zelfstandige woning te worden erkend. Die oppervlakte gaat fors omhoog. De PvdA diende een voorstel in om daar 45 vierkante meter van te maken. Dat werd aangenomen.

Opkoopbescherming
Om ongewenste verkamering in de toekomst tegen te gaan, komen er meer maatregelen. Zo stemde de raad in met een opkoopbescherming voor woningen met een waarde tot 435.000 euro en een vergunning voor pandeigenaren die kamers willen verhuren. Zo’n vergunning kan ook worden ingetrokken als regels niet worden gerespecteerd. Er komt een openbaar register  waar de verhuurvergunningen instaan. Studenten kunnen door controleren of er voor de woning waar ze een kamer willen gaan huren zo’n vergunning is afgegeven. Ook via een plattegrond op de website van de gemeente wordt die informatie in de toekomst ontsloten.

De nieuwe regels gaan in januari al in.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×