Het treinongeluk bij Voorschoten. (Foto: Regio15)

Voorschoten in 2023: Treinbotsing, geliefde postbezorger en noodopvang in Gouden Leeuw

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2023. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? Vandaag blikken we terug op het jaar van Voorschoten.

Het grootste en meest gelezen nieuws uit Voorschoten was afgelopen jaar het treinongeluk op 4 april. Daarbij kwam één persoon om het leven. Ook de noodopvanglocatie in Van der Valk hotel De Gouden Leeuw voor statushouders en nareizigers hield de Voorschotenaren bezig. En de populaire pakketbezorger Kees Vlasveld werd ‘gedumpt’ door PostNL, maar daar kwam de Voorschotense bevolking tegen in opstand.

Treinongeluk
In de nacht van 3 op 4 april werd Nederland opgeschrikt door een van de grootste treinongelukken in de Nederlandse geschiedenis. Een passagierstrein botste bij Voorschoten op een dienstvoertuig van ProRail. Daarbij kwam een werknemer van bouwbedrijf BAM om het leven en raakten zo’n dertig mensen gewond. Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen betrokken. Eerst reed een goederentrein tegen een bouwkraan. Na die aanrijding kwam de kraan op het spoor waar de passagierstrein in de richting van Den Haag reed. Die botste met de kraan waardoor de intercity ontspoorde.

Het ongeluk had grote impact op inwoners van Voorschoten, die steun zochten bij elkaar. Ook koning Willem-Alexander bezocht de plek van het ongeluk. Het duurde ruim twee weken voordat het treinverkeer op het traject weer op gang kwam.

Lees hier het hele dossier over het treinongeluk bij Voorschoten.

Gouden Leeuw
Ook de opvang van statushouders en nareizigers in Voorschoten hield de gemoederen bezig. In november werd bekend dat de gemeente Voorschoten op verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de termijn van de noodopvanglocatie in Van der Valk hotel De Gouden Leeuw verlengt.

De gemeente heeft na een bewonersbijeenkomst besloten de termijn van de noodopvanglocatie nog eenmaal te verlengen tot uiterlijk 1 december 2025. De doelgroep voor de verlenging is in beginsel dezelfde doelgroep die al in het hotel verblijft. Dit zijn statushouders die in afwachting zijn van een permanente woning bij een andere gemeente en/of nareizigers die komen voor gezinshereniging. Het gaat hier om een groep mensen met toekomstperspectief in Nederland.

Postbezorger
Het huilen stond de populaire pakketbezorger Kees Vlasveld in januari nader dan het lachen. Al negentien jaar brengt hij als onderaannemer van PostNL pakjes rond in Voorschoten. Maar daaraan dreigde bruusk een eind te komen, want het postbedrijf had zijn contract opgezegd. Voorschoten kwam in opstand en een handtekeningenactie leverde in een paar dagen tijd honderden steunbetuigingen op.

De petitie bleek een cruciale factor in het behoud van zijn baan. PostNL nam zijn bus over en besloot Kees een vast dienstverband aan te bieden. Voorheen was Kees als zelfstandige zonder personeel werkzaam, en moest hij zelf zorgen voor zijn inkomen en verzekeringen. Nu heeft hij de zekerheid van een vaste aanstelling, wat zijn leven een stuk stabieler maakt.

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×