Wethouder Schokker weet het zeker: de eerste schop voor de herinrichting van de Voorschotense wijk Adegeest gaat in mei dit jaar de grond in. De raad moet nog wel eerst het definitieve ontwerp goedkeuren, de plannen worden op 11 januari in de raadscommissie wonen, ruimte en groen besproken en op 1 februari neemt de raad een besluit. “Daarna start de Europese aanbesteding maar dat hoeft niet lang te duren”, aldus de wethouder. Het werk duurt tot eind 2027, gaat 20,5 miljoen euro kosten en wordt in fases uitgevoerd.
Zestig jaar geleden werd Adegeest aangelegd. Het riool is even zo oud en dringend aan vervanging toe. “Dat geldt voor meer plekken in het dorp maar Adegeest pakken we als eerste aan”, gaat Schokker verder. “Voor de overige wijken komen we in maart met een plan.”
Tegelijkertijd met het vernieuwen van het riool wordt de wijk opnieuw ingericht. De afgelopen anderhalf jaar is er gesproken met inwoners en ondernemers. Er waren vijftien bijeenkomsten met verschillende werkgroepen. “We hebben de wijk opgesplitst in vier delen, zo hoefde de groep van onder andere de Weddeloop niet te besluiten over de winkelgalerij. Dat werkte prima”, zegt Schokker. Het ontwerp heeft in november ter inzage gelegen. Daar kwamen 26 reacties op. “Alle reacties hebben een antwoord gekregen en in sommige gevallen zijn we het gesprek aangegaan.”
De Voorschotense wethouder Hubert Schokker over de wijkvernieuwing in Adegeest waar de gemeente ruim twintig miljoen in steekt.
Rioolstelsel
Kort gezegd wordt de wijk klimaatadaptief, duurzamer, groener en veiliger. Klimaatadaptief want er komen een gescheiden rioolstelsel, waarbij het hemelwater wordt afgekoppeld en extra bomen die verkoeling opleveren. Ook is meer groen beter voor de opvang van water en fijnstof. Er moeten wel ongeveer 40 bomen worden gekapt, 25 worden herplant en in totaal komen er 127 nieuwe bomen bij.
Takkenrillen
Verder komen er verlaagde bermen, open verhardingen en glooiingen of wadi’s waardoor het regenwater, indien nodig kan worden opgevangen. Groenstructuren worden waar nodig hersteld en er komt verschillende beplanting. Met name middelgrote bomen, grassen en kruiden. Dat moet allemaal bijdragen aan een betere biodiversiteit. Waterstructuren krijgen op verschillende locaties natuurvriendelijke oevers en ook worden er in de wijk takkenrillen aangelegd. Dat zijn opgestapelde takken, waar bijvoorbeeld insecten en kleine zoogdieren een plekje kunnen vinden. Tenslotte komt er ruim 10.000 m2 grasbetontegels, die voor het grootste deel op de parkeerplek bij het zwembad worden gelegd.
Verhoogd parkeren
De hele wijk wordt verkeersveiliger ingericht. De maximumsnelheid is nu ook al dertig kilometer per uur, maar de weginrichting wordt daar nu ook op aangepast. Zo komen er verkeersplateaus bij kruisingen, verkeersdrempels en wordt op veel plekken verhoogd parkeren toegepast. Daarbij liggen de parkeervakken op dezelfde hoogte als de trottoirs, waardoor de stoep veel breder is op het moment dat er geen auto’s staan. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld meer speelruimte.
“Parkeren kan alleen nog in de parkeervakken. Over het geheel komen er parkeerplekken bij in de wijk, voornamelijk bij Het Wedde, terwijl op andere plekken sommige vakken verdwijnen. Maar per saldo is er voldoende parkeerruimte. De parkeervakken worden op verschillende locaties wel anders aangelegd, schuin in plaats van recht. Onderzoek heeft aangetoond dat dat veiliger is”, zegt Schokker. Datzelfde principe geldt ook voor Sportpark Adegeest waar een deel als eenrichtingsverkeer wordt ingericht en autoverkeer en fietsverkeer wordt gescheiden.
Winkelstrip
Ook de winkelstrip aan de Van Beethovenlaan gaat op de schop. Vanaf de Mozartlaan naar de Chopinlaan wordt het eenrichtingsverkeer en ook hier komt schuinparkeren. De stoep voor de winkels wordt twee keer zo breed en er is meer ruimte voor fietsparkeren. De Van Beethovenlaan wordt ook aangepast. De rijstroken worden smaller en de nieuwe weg krijgt deels een middenberm. Met het Comité Paardenmarkt is uitvoerig overlegd over de kortebaandraverij. “De paarden starten in de toekomst vanaf de rotonde gescheiden en komen na enkele tientallen meters weer bij elkaar. Daar moest overigens wel toestemming voor komen van de landelijke organisatie van kortebaandraverijen.”
Omrijden
Op de Haydnlaan, Bizetlaan en Lisztlaan worden de speeltuintjes opnieuw ingericht en bij het zwembad komt een overdekte Jongeren Ontmoetingsplaats. Grootste verandering in de inrichting is de tweede helft van de Chopinlaan naar de Wagnerlaan. “Dat wordt een fietspad zodat de kinderen in de wijk veiliger kunnen oversteken”, vertelt Schokker. “Autoverkeer moet dan omrijden.”
Ondanks alle communicatie bleek onlangs toch dat twee inwoners niet blij zijn met de plannen. In het Leidsch Dagblad gaven zij aan verrast te zijn door verschillende besluiten, onder andere over het verhoogd parkeren. “Dat is te begrijpen”, zegt Schokker daarover. “We hebben te maken met duizenden inwoners, in totaal telt de wijk 1.200 woningen. Wij zijn uitgegaan van het democratisch principe, de meerderheid besluit. Een aantal plannen is ook aangepast of zelfs geschrapt, maar uiteindelijk moest er worden gekozen en dan kun je nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen. Naar mijn beleving is de meerderheid blij met de herinrichting.”
De volledige plannen zijn te vinden op www.voorschoten.nl/adegeest
Duurzaamheid Maatschappij Politiek VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907