Het bestuur van de Canal Pride Leiden kreeg de eerste eerste 'Ondernemend Talent van het Jaar' award. (Foto's: Chris de Waard)

Pride Leiden wint eerste 'Award Ondernemend Talent van het Jaar'

Dat allerlei veel kleinere gemeenten in Nederland al jaren hun eigen pride-evenement hebben en Leiden niet, was voor een groepje van vijf enthousiastelingen in Leiden de aanleiding om een jaar of twee geleden de uitdaging aan te gaan om een Leidse pride te organiseren. En met zoveel kanalen in de stad werd dat natuurlijk een Canal Pride.

De organiserende Stichting Canal Pride Leiden koos de eerste zaterdag van september als datum waarop het diversiteitsevenement plaats moest vinden en opende de inschrijving. “We hadden gedacht dat we zo’n 10 deelnemende boten zouden hebben. Het werden er 22”, vertelt bestuurslid Gemma Robers woensdagavond in De Nobel waar ze met medebestuurslid Jan Boer zojuist op het podium de award voor ‘Ondernemend Talent van het Jaar’ in ontvangst heeft genomen uit handen van presentator Marleen Hoogendoorn.

Het was de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, Die is een initiatief van de culturele en economische instellingen die in De Nobel hun gezamenlijke nieuwjaarsreceptie hielden. Dat zijn Centrummanagement Leiden, Cultuurfonds Leiden, Horeca Leiden, Leiden & Partners en de stichting Werk & Onderneming. Ze hebben onder meer als gezamenlijk doel om van Leiden een bruisende stad met veel reuring te maken en daar heeft de Canal Pride Leiden een stevige bijdrage aan geleverd.

Bestuursleden Gemma Robers en Jan Boer van de Stichting Canal Pride Leiden over het winnen van de prijs en de komende editie op 7 september.

Top drie
Tot verbazing van de organisatie dus, want niet alleen waren er  veel meer deelnemers van verwacht, ook het aantal bezoekers dat op de been werd gebracht was vele malen meer dan de 3.500 tot 4.000 waarop was gerekend. “En daarmee stonden we ineens in de top drie van best bezochte evenementen van Leiden”, vertelt Jan Boer die nog steeds een beetje overrompeld is door het enorme succes van zaterdag 2 september. Dat er een tweede editie komt van de Canal Pride Leiden staat dan ook al vast. “Bij zo’n succes kan je het niet maken om er niet mee door te gaan. Wat mij betreft gaan we er nog minstens vijftien jaar mee door.”

Geheim
De datum is ook al bekend. “We hebben ons maar die eerste zaterdag van september een beetje toegeëigend”, zeggen Gemma en Jan. “Dit jaar wordt het 7 september, dus die kan alvast in de agenda.” Voor de tweede editie houden de organisatoren rekening met nog meer bezoekers en deelnemers van de eerste keer. “We hebben nu een vergunning voor dertig deelnemers en het eindfeest is niet op de Beestenmarkt, maar ok de Lammermarkt.” Ook nu komen er weer artiesten naar Leiden, maar wie dat zijn is nog geheim. En eigenlijk ook nog niet helemaal bekend. “We zijn er nog druk mee bezig, maar we hebben wel al enkele opties”, vertelt Jan Boer. “Het hangt ook af van de inkomsten.” Die komen uit bijdrages van de deelnemers, subsidies en sponsoren.

Thema
Ook andere zaken zijn nog volop in ontwikkeling. Of er een thema komt bijvoorbeeld. Boer: “Nou, we hebben er nog geen. Of er een komt? Nou, daar zeg je wat. Dat zouden we zomaar kunnen doen.”

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×