D66 en SVL pleiten juist al enkele jaren voor meer ruimte voor de horeca in de binnenstad. (Foto: Reanne van Kleef)

D66 en SVL: ‘Meerderheid wil ruimere terrassen op Hooglandse Kerkplein’

Wel of geen ruimere terrassen naast de Hooglandse Kerk? Het houdt de gemoederen in Leiden bezig. Donderdagochtend spraken enkele buurtbewoners zich uit tegen meer horeca op het plein. Maar volgens D66 en Studenten voor Leiden ziet een grote meerderheid een bruisender ontmoetingsplek juist wel zitten rondom de Hooglandse Kerk. Dat blijkt ook uit een petitie die is uitgezet door de twee partijen.

Jurriaan Duijn (D66) en Elianne Wijnands (SVL), beiden directe buurtbewoners van de Hooglandse Kerk, willen een positief geluid laten horen voor een levendiger plein. De uitbreiding van terrassen was in de coronatijd tijdelijk, maar volgens de twee zien veel Leidenaren, ook buurtbewoners, een permanente uitbreiding graag terug in de binnenstad. Een petitie van vrijdag met in korte tijd bijna duizend reacties bevestigt dit beeld, net als een eerdere enquête die is uitgezet door het centrummanagement, zegt Duijn.

Met een petitie maakt de wijkvereniging van de wijk Pancras-West bezwaar tegen een eventuele vergunningverlening. Deze zegt de historische binnenstad van Leiden voor iedereen toegankelijk en leefbaar te willen houden.

De bewoners hebben vier speerpunten. Ze willen dat de binnenstad geen permanent festivalterrein wordt, er zijn door het jaar heen al veel terrassen en cafés bij het Hooglandse Kerkplein. Verder zeggen de bewoners dat de binnenstad al bruist en ze al veel overlast ervaren in de late uurtjes. “Een drie keer zo groot terras van de cafés maakt het wonen rond de kerk onleefbaar. Herstel de balans tussen inwoners en cafébezoekers en voorkom meer overlast en dronkenschap in de wijk”, aldus de bewoners in hun petitie.

Toeristen
Een derde argument is dat het Hooglandse Kerkplein een levendige plek in de binnenstad is, drukbezocht door inwoners en toeristen, gebruikt voor de aanvoer van goederen voor de Nieuwe Rijn sinds het afsluiten van alle stegen. “Door het plaatsen van een terras wordt een publiek plein weggegeven aan een kleine groep betalende klanten.”

Tot slot pleit de wijkvereniging voor het beschermen van het historisch stadsgezicht van Leiden. “Het Hooglandse Kerkplein met bestrating uit 1604, de kerk en omliggende woningen behoren tot de meest bezochte en gefotografeerde historische plekken van Leiden. De gemeente Leiden heeft de taak het stadsgezicht van het Hooglandse Kerkplein te beschermen. Een horecaterras op deze historische plaats doet afbreuk aan het karakter van de stad en maakt het kleine plein met de vele fietsen overvol.”

In juli verzocht de wijkvereniging het college ook al de terrasuitbreiding rond de Hooglandse Kerk niet toe te staan.

Knus plein
D66 en SVL pleiten juist al enkele jaren voor meer ruimte voor de horeca in de binnenstad. “Leiden heeft een dynamische en gezellige binnenstad”, zegt raadslid Elianne Wijnands. “Een levendig horecagebied is daarbij essentieel.” De ambitie voor uitbreiding is daarom in 2022 ook door D66 opgenomen in het coalitieakkoord.

Het frame dat het plein bij de Nieuwstraat een festivalterrein zou worden klopt volgens Jurriaan Duijn niet. Voor het Hooglandse Kerkplein zou het namelijk juist betekenen dat het gebied rondom de kerk wordt opgewaardeerd tot een knus plein. “Zoals je dat ook kent van vakantie in Zuid-Europa.”

Balans
Wethouder Fleur Spijker (economie) is per locatie aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, omdat de gemeente een goede balans tussen leefbaarheid en levendigheid van belang vindt. Voor eenvoudige locaties waar niet meerdere belangen spelen, zal een vergunning snel geregeld zijn. Voor de locaties waar ook belangen spelen als parkeren, verkeer of zorg van omwonenden zal de raad een beslissing moeten nemen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×