Winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Leiden belooft parkeerproblemen Kopermolen 'zoveel mogelijk te beperken'

Als de Ketelmeerlaan in de Merenwijk wordt verlegd voor de herinrichting van winkelcentrum de Kopermolen, verdwijnen er parkeerplaatsen om het werk te kunnen uitvoeren. Omdat de vrijdagmarkt tijdelijk verhuist naar het plein voor de Lidl, is op vrijdag die ruimte ook niet als parkeerplaats te gebruiken. Toch belooft de gemeente Leiden de parkeerproblemen bij de herinrichting van de Kopermolen zoveel mogelijk te beperken.

Leiden antwoordt dit op vragen naar de verkeersafwikkeling bij de grote projecten die in en bij de Merenwijk op stapel staan. “Werkzaamheden zorgen helaas voor hinder. De gemeente Leiden en Kopermolen-eigenaar Van der Vorm spannen zich in om die goed te coördineren, zodat de overlast tot een minimum wordt beperkt”, zo laat een woordvoerder weten. “De Ketelmeerlaan wordt verlegd richting de flats. Door gefaseerd te werken kunnen we deze parkeerplekken zo snel mogelijk weer aanleggen.”

Met de marktondernemers wordt gezocht naar oplossingen op de dagen dat de markt gehouden wordt om parkeerplaatsen te behouden voor de bezoekers van de markt. Zo onderzoekt de gemeente of het mogelijk is dat de wagens van de marktondernemers zelf die dag tijdelijk elders kunnen worden geparkeerd.

Wat vinden de winkeliers van de Kopermolen ervan dat er parkeerplekken tijdelijk verdwijnen waardoor het wellicht aantrekkelijk voor klanten wordt om uit te wijken naar bijvoorbeeld winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp?  Antwoord van de gemeente Leiden: “De afgelopen jaren is samen met de winkeliers gewerkt aan een verbeterplan van de Kopermolen. We gaan het gebied flink verbeteren. Daar horen werkzaamheden en de bijbehorende hinder bij. Een open en transparante communicatie is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden zo soepel mogelijk verlopen en de belangen van alle betrokkenen worden meegenomen.”

LEAD
De herinrichting van de Kopermolen is niet het enige project met impact op de Merenwijk en zijn 14.000 inwoners. Bij het kruispunt van de Gooimeerlaan en de Willem de Zwijgerlaan gaan de zogenoemde LEAD-woontorens verrijzen. De ontwikkelaar gaat dit voorjaar met bewoners in overleg. “Samen wordt bepaald hoe de verkeershinder zo klein mogelijk kan zijn en voetgangers en fietsers veilig hun weg kunnen vinden”, zo zegt de gemeente. “Er worden afspraken gemaakt over de inrichting van het bouwterrein en de verkeersroutes voor voetgangers, fietsers en automobilisten.”

Bij de IJselmeerlaan, naast de Gooimeerlaan de enige andere toegangs- en uitvalsweg van de Merenwijk voor auto’s, staat ook veel te gebeuren. Het gaat om de Leidse Ring Noord en het herontwikkelings- en woningbouwproject Park de Zwijger. Deze projecten zitten op dit moment in de ontwerpfase. De gemeente zegt zich er goed van bewust te zijn dat tijdens de uitvoering gezorgd moet worden voor een goede en veilige verkeerssituatie.

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×