Aanhouding van een verdachte door de politie. (Foto ter illustratie: Regio15)

Minder aangiftes zedenmisdrijven, maar Leidenaren stelen wel meer

Het aantal aangiftes van zedenmisdrijven is afgelopen jaar in Leiden drastisch gedaald naar 46, tegenover 66 aangiftes in 2022. Dat is een daling van dertig procent. Landelijk gezien daalde het aantal aangiftes van zedenmisdrijven in 2023 slechts met een procent. Het aantal aangiftes van winkeldiefstallen steeg in Leiden in 2023 juist met maar liefst 83 procent tegenover een landelijke stijging van 18 procent.

“Het lijkt erop dat in Leiden inderdaad minder zedenmisdrijven zijn geweest vorig jaar”, aldus een woordvoerder van de politie. “Er zullen zeker gevallen zijn waarin iemand besluit geen melding of aangifte te doen, maar wij hebben niet de indruk dat dit de daling verklaart. Binnen de grote studentenwereld die Leiden kent, hebben ongewenste omgangsvormen, en de daar mogelijk uit voortvloeiende strafbare feiten, de aandacht van zowel de politie als de universiteit.”

De politie vindt het grotere aantal winkeldiefstallen in Leiden lastig te verklaren. “We zien regelmatig dat achter dit soort vergrijpen verdergaande problematiek schuilgaat, vandaar dat wij verdachten van winkeldiefstal waar mogelijk ook verder doorverwijzen naar zorg. Je ziet de laatste tijd vaak in de media dat winkelketens erg veel last hebben van diefstallen bij de zelfscankassa’s, maar in hoeverre dat een deel van de stijging verklaart, is voor ons als politie niet goed in te schatten”, aldus de woordvoerder.

In de meeste buurgemeenten van Leiden zijn de aantallen aangiftes van winkeldiefstal relatief klein. Oegstgeest springt er echter uit. Daar nam het aantal aangiftes van winkeldiefstal toe van 21 in 2022 naar 78 in 2023. Zoeterwoude liet juist een daling zien. Van drie aangiftes in 2022 naar twee in 2023. Wel nam het aantal aangiftes van inbraken in het dorp toe van drie in 2022 naar zeven in 2023. In Leiden steeg het aantal aangiften van inbraken in 2023 naar 166 tegen 123 in het jaar daarvoor.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×