Het plan van PvdD en CDA richt zich op natuurrampen maar ook op weerbaarheid tegen andere crises. (Foto: Louis Smit)

‘Leiden heeft vrijwilligersorganisatie voor hulp bij rampen hard nodig’

Een vrijwilligersorganisatie voor hulpverlening bij natuurrampen en crises is een onmisbare eerste stap om Leidenaars versneld weerbaar te maken tegen extreem weer en andere gevolgen van klimaatverandering. Daarmee is Leiden meteen op elke crisis voorbereid, ook op een militair conflict of een terroristische aanslag.  De huidige veiligheidssituatie, waar verscheidene NAVO-generaals onlangs aandacht voor vroegen, laat helaas zien dat dat nodig is.

Dit zeggen de Leidse raadsleden Laura Delver (PvdD) en Annelies van Vark (CDA) tegen Omroep Sleutelstad naar aanleiding van de groeiende nationale aandacht voor hun plan om zo’n hulpverleningsorganisatie op te richten. Hun motie van die strekking, mede ondertekend door CU, werd door de gemeenteraad van Leiden aangenomen. Inmiddels krijgen zij uit het hele land reacties.

“Steeds extremer weer is ook voelbaar in Leiden en misschien wel juist in Leiden, omdat onze stad extra kwetsbaar is voor hittestress en wateroverlast. Leiden is versteend en na Den Haag de meest dichtbebouwde gemeente van Nederland”, zeggen Delver en Van Vark. “Daarbij komt dat het aantal inwoners en ook het aantal ouderen in Leiden de komende jaren flink zal blijven stijgen. Als de temperatuur flink oploopt, zet dat de zelfredzaamheid van ouderen enorm onder druk.” Overigens spant Leiden zich onder meer bij nieuwbouw al in om de stad aan het veranderende klimaat aan te passen en zo wateroverlast en hittestress te verminderen.

Sociale cohesie
De twee raadsleden benadrukken dat de sociale cohesie, naar uit onderzoek blijkt, in Leiden heel klein is in vergelijking met andere gemeenten. De verwachting is dat mensen hier minder snel voor elkaar klaar staan dan bijvoorbeeld in een klein dorp waar de verbondenheid groot is. Volgens hen maakt dat de behoefte aan een dergelijke organisatie in Leiden des te groter.

Vanuit de Veiligheidsregio Hollands-Midden, waar burgemeester Peter van der Velden het plan heeft besproken, kwam de reactie dat zo’n organisatie landelijk moet worden opgepakt en dat het Rijk daar dan ook financiën voor beschikbaar moet stellen.

“Dat lijkt ons heel goed maar dat sluit niet uit dat lokaal of regionaal alvast gestart wordt, al is het maar met een onderzoek naar hoe een dergelijke organisatie eruit zou kunnen zien”, Delver en Van Vark willen de burgemeester daar vragen over stellen tijdens de komende commissievergadering over het Regionaal Veiligheidsplan 2024-2027 van de Veiligheidsregio Hollands-Midden. De Leidse burgemeester is de voorzitter van deze veiligheidsregio.

Russische dreiging
De vrijwilligersorganisatie voor burgerhulpverlening die zij voor zich zien is vergelijkbaar met Bescherming Bevolking, die tijdens de Koude Oorlog bestond en in 1986 werd opgeheven. “Maar dan in een moderne variant. Destijds was de BB vooral gericht op het beschermen van de bevolking tegen de Russische dreiging. Wat wij voor ogen hebben richt zich primair op de gevolgen van toenemende weersextremen”, zo zeggen zij.

“Denk bijvoorbeeld aan het uitvallen van de stroomvoorziening als gevolg van een overstroming of problemen met de drinkwatervoorziening. Daarmee zijn we ook voorbereid op andere crises. De gevolgen van een crisis zijn immers hetzelfde, of deze nu voortkomen uit een natuurramp of uit een moedwillige verstoring. En burgers in Nederland moeten zich 72 uur kunnen redden zonder hulp van de overheid.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×