In het zogenaamde Hoefijzergebouw in Oegstgeest worden momenteel 175 mensen opgevangen. (Foto: Nadorp Makelaars)

Gemeente Oegstgeest positief over aannemen spreidingswet

De gemeente Oegstgeest is positief over het aannemen van de spreidingswet in de Eerste Kamer dinsdag. “Als Oegstgeest vinden we dat vluchtelingen landelijk meer verdeeld moeten worden”, zegt verantwoordelijk wethouder Tim van Tongeren.

“We houden alle ontwikkelingen goed in de gaten”, zegt Van Tongeren. “Tot op heden hebben we aan onze taakstelling voldaan. Als we moeten uitbreiden, dan moeten we nog een klein stapje extra doen. Maar dat is zeer te overzien.” Volgens van Tongeren is Oegstgeest dan ook goed op schema om de naar schatting 68 asielzoekers die de gemeente volgens de spreidingswet extra moet opvangen, te huisvesten.

Wethouder van Tongeren over het aannemen van de spreidingswet en de gevolgen voor Oegstgeest.

Hoefijzergebouw
In het zogenaamde Hoefijzergebouw in Oegstgeest worden momenteel 175 mensen opgevangen. Het gebouw en de directe omgeving ervan heeft capaciteit voor nog zo’n zestig extra opvangplekken, waarvan een aantal in nog te bouwen flexwoningen. “De gemeenteraad heeft toestemming gegeven om die plekken daar te creëren”, zegt de wethouder. “Nu is het alleen nog aan de brandweer om dat goed te keuren.”

Over de spreidingswet wordt al enige tijd nagedacht in de regio. Als de nieuwe regels ingaan, moeten er in Zuid-Holland ongeveer 10.000 extra opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd worden. De gemeenteraad van Oegstgeest sprak er al eerder over, en had toen flink wat bezwaren.

Grootschalige opvang
Nadien is er overleg geweest tussen de gemeenten in de regio over hoe zich voor te bereiden op de wet. In de regio Hollands Midden moeten zo’n 1.200 extra mensen opgevangen worden. Door samen te werken tussen de gemeenten die grootschalige en kleinschalige opvang hebben, moet de verdeling van vluchtelingen soepeler verlopen.

 

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek Spreidingswet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×