Iedereen die in aanraking komt met dementie, ervaart dat tijdens het ziekteproces steeds afscheid moet worden genomen van dingen die eerst nog wel konden of lukten en daarna niet meer. Verlies hoort bij dementie. Hoe ga je daar mee om? Verpleegkundige palliatieve zorg Renato Verweij spreekt donderdag 8 februari over dit thema in het Alzheimer Café in Leiden.
“Het begrip palliatieve zorg wordt vaak verkeerd begrepen”, zegt Verweij. “En dat is jammer. Palliatief komt van het Latijnse woord pallium dat mantel betekent en staat voor warmte en kwaliteit van leven. Ik kom natuurlijk wel eens pas de laatste week voordat iemand overlijdt bij iemand thuis. Maar vaak kom ik al eerder langs bij mensen. Palliatieve zorg kan al ingaan op het moment dat iemand de diagnose dementie krijgt.”
Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met verpleegkundige palliatieve zorg Renato Verweij over afscheid nemen bij dementie.
“Palliatieve zorg is meer dan pijnstilling in de laatste levensfase”, zegt Verweij. “In de allerlaatste fase waarin pijn, benauwdheid, verwardheid steeds meer toenemen, is pijnbestrijding zeker een onderdeel van palliatieve zorg, maar het gaat vooral om de kwaliteit van leven. En daarmee ook uiteindelijk om de kwaliteit van het sterven. Gesprekken gaan natuurlijk ook over de dood en over het sterven, maar vooral over het leven. Wie ben je als mens?”
Verweij vindt dat hij het mooiste beroep van de wereld heeft. “We gaan samen met de patiënt op reis. Ik spreek altijd van Ont Moeten. Met hoofdletter O en hoofdletter M, want er moet helemaal niks en er mag van alles. We ondersteunen mensen bij hun zoektocht en als wij het antwoord niet hebben, gaan we samen verder op zoek.”
Geheel
Afscheid nemen bij dementie gaat in stukjes. Mensen met dementie leveren steeds iets meer in en naasten verliezen steeds meer hun partner, ouder of vriend. “Mensen vinden afscheid nemen in het leven altijd lastig”, zegt Verweij. “Vanuit de palliatieve zorg kijken we naar de mens als geheel. Je bent niet je ziekte. Wij kijken naar wat voor persoon je bent, wat voor werk je hebt gedaan en of je gelovig bent of juist niet.”
“We duwen mensen niets door de strot, om het maar even populair te zeggen, de patiënt bij wie wij thuis komen, is de kapitein op het schip,” zegt Verweij. “Afhankelijk van het moment waarop we voor het eerst met iemand in gesprek gaan, kunnen veel zaken nog heel goed besproken worden. Soms heeft iemand met dementie al teveel verloren. Maar als je iemand kent, heb je soms aan weinig woorden voldoende.”
Alzheimer Café
Donderdag 8 februari spreekt verpleegkundige palliatieve zorg Renato Verweij in het Alzheimer Café dat elke tweede donderdag van de maand wordt georganiseerd in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298 in Leiden. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. Bij inloop en in de pauze is er live-muziek van singer-songwriter Brian James.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907