Leiden moet ook de komende jaren nog in veel wijken het riool vervangen. (Foto: Chris de Waard)

Kosten Leids rioolonderhoud verdubbelen, maar worden eerlijker verdeeld

De komende twintig jaar verdubbelen de kosten die Leiden moet maken aan het onderhoud en de uitbreiding van het rioolstelsel. Om te voorkomen dat inwoners daardoor ook met veel hogere kosten worden geconfronteerd, is een nieuw systeem uitgewerkt waar de gemeenteraad in april een besluit over moet nemen. Leiden geeft nu jaarlijks zo’n 13 miljoen euro uit aan het riool.

In de plannen van het Leidse college worden in de toekomst niet alleen meer gebruikers aangeslagen voor de riool- en waterzorgheffing, zoals de belasting gaat heten, maar ook eigenaren van woningen en bedrijven. Het nieuwe systeem moet op 1 januari 2025 ingaan. Volgens wethouder Ashley North is het nieuwe systeem veel eerlijker en werkt een aantal andere gemeenten ook al met varianten op het nieuwe systeem dat Leiden nu ook wil invoeren.

De komende jaren gaan huishoudens en mkb-ondernemers erop vooruit. Grote bedrijven en instellingen gaan meebetalen, terwijl ze dat nu nog niet doen. “Terwijl ze veel baat hebben bij een goede waterhuishouding”, zegt North. “Als het grondwater te laag staat, kan bijvoorbeeld schade ontstaan aan funderingen.” In totaal moet de heffing maximaal kostendekkend blijven. Dat betekent dat het alleen om een herverdeling van de kosten gaat. In totaal krijgt de gemeente niet meer geld binnen.

Wethouder Ashley North over de de nieuwe verdeling van de kosten voor rioolonderhoud die Leiden per 2024 wil invoeren.

Ingroeimodel
Of eigenaren meteen al de volle mep moeten gaan betalen, is iets dat North aan de gemeenteraad wil overlaten. “We leggen verschillende scenario’s voor waaruit de raad een keuze kan maken.” Een daarvan is een ingroeimodel, waarbij eigenaren in een paar stappen toegroeien naar de hoogte van de heffing die in de toekomst nodig is om alle kosten aan het rioolstelsel te kunnen blijven betalen.

Via een speciale web-app kan iedereen zelf kijken wat de nieuwe manier van berekenen zou kunnen betekenen voor de te betalen heffing. Welke variant er wordt gekozen, beslist de gemeenteraad later dit voorjaar.

Vergroenen
Inwoners kunnen zelf ook maatregelen nemen om anders met water om te gaan. Daardoor kunnen ze ook kosten besparen. Wie bijvoorbeeld de regenpijp doorzaagt en het water in een regenton gaat opvangen, kan daarvoor subsidie krijgen. “Dat water komt dan niet in het riool terecht, waardoor we uiteindelijk ook minder water hoeven te zuiveren”, zegt North daarover.

Tegeltax
Een andere maatregel die voordeel kan opleveren, is het vergroenen van de eigen tuin. Door tegels weg te halen, kan ook makkelijker water worden opgevangen. In het verleden hebben verschillende politieke partijen gepleit voor invoering van een zogenoemde ’tegeltax’, een belasting voor eigenaren van versteende tuinen. Daar wilde het college nooit aan en ook nu zegt North daar geen voorstander van te zijn. “We draaien het om en willen goed gedrag op dit vlak belonen door mensen die tegels weghalen een financieel voordeel te geven.” Hoe die regelingen er uit gaan zien is onderdeel van de besluitvorming in de gemeenteraad. Daarover wordt dus in april meer duidelijk.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×