De eerste fase van de renovatie van het studentencomplex Flanorpad is klaar. Het gaat om de eerste van vier torens. De nieuwe bewoners krijgen straks twee weken de tijd om hun intrek te nemen in de vernieuwde studentenflat. Daarna wordt hun oude flat opgeknapt. De renovatie ging van start nadat de bewoners een jaar geleden akkoord gingen met het renovatieplan van DUWO om het complex met zijn 240 kamers te verduurzamen.
Drie jaar geleden is DUWO gestart met het project in kaart brengen. Rembrandt Freitag, projectleider bij bouwbedrijf Van Wijnen, vertelt dat hierbij oude tekeningen van het complex onderzocht en beoordeeld zijn, waaruit vervolgens een plan is ontstaan. De oorspronkelijke tekeningen kwamen echter niet overeen met de werkelijkheid: “Het was net alsof je continu een cadeautje uitpakte: dat kan leuk zijn, maar ook tegenvallen.” Zo liep de renovatie rond de tien weken vertraging op.
Vernieuwing
Op de vraag waarom het Flanorpad toe was aan vernieuwing, antwoordt Freitag dat er scheuren in het gevelcomplex zaten en dat het gebouw is gaan uitzetten, waardoor de kwaliteit van de panden achteruitging. Daarnaast was het complex slecht geïsoleerd: “Het was er binnen net zo koud als buiten, dus je moest heel veel stoken om enigszins op temperatuur te komen.” Al met al was het complex toe aan een flinke opknapbeurt.
De energetische toestand van het complex is verbeterd door nieuw glaswerk te plaatsen, de gevel en het dak te isoleren en opnieuw te bedekken. Ook kwamen er zonnepanelen en ging het complex van gas over op stadsverwarming. Hierdoor ging het pand van energielabel G naar A. Verder zijn de fusies naar beneden verplaatst en de balkons gesloopt om zo geluidsoverlast te beperken voor de buren van het complex. Tenslotte is het Flanorpad logischer ingedeeld en zijn de keukens en badkamers vernieuwd.
Vleermuizen
Op de kijkdag van het gerenoveerde Flanorpad was ook een delegatie van de politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) aanwezig. “We zijn binnen geweest en alles is weer naar de standaard van deze tijd: duurzaam, dubbel glas en elektrische kookplaten”, stelt David den Hartog, duoraadslid van SVL. “We zijn ook blij dat met de renovatie van het Flanorpad de fusies zijn behouden.” Die fusies zijn wel van boven naar beneden gebracht, ook om zo minder overlast voor de buren te veroorzaken.
Naast studenten bleken er ook andere bewoners te zijn: er zijn namelijk vleermuizen aangetroffen in het complex. Om ook hen een plek te geven in het verduurzaamde complex, krijgt elke toren zestien vleermuishotels. Volgens Den Hartog: “De vleermuis is welkom. Die leeft voornamelijk ’s nachts en studenten ook, dus ik denk dat dat prima samen zal gaan”, lacht hij.
Nieuwe huisgenoten
De renovatie had voor alle partijen nogal wat voeten in de aarde. Zo betekende de renovatie dat de bewoners van de gerenoveerde flat andere huisvesting kregen. “Het was het afgelopen jaar niet altijd even gezellig qua sfeer. Je woont toch een tijdlang op een bouwplaats”, zegt een student die binnenkort verhuist van een nog te renoveren flat naar de gerenoveerde flat tegenover.
Daarnaast betekende de verhuizing dat studenten zonder vast contract niet gegarandeerd een plekje krijgen in het nieuwe complex: “Sommige huizen moesten op zoek naar nieuwe mensen, terwijl andere huizen mensen weg moesten sturen. Ruilen onderling was niet mogelijk. Het is een beetje jammer dat het zo ging.” Desalniettemin is de student blij met de renovatie. “Het is nu een stuk beter.”
Duurzaamheid Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907