Albert Plak en Annelies van Loon van vereniging Sung (Foto: Maarten Mulder).

Tai Chi-vereniging Sung leert te bewegen vanuit ontspanning

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De één bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is Tai Chi-vereniging Sung.

Het klinkt tegenstrijdig: een vechtsport waarbij ontspanning en harmonie twee centrale concepten zijn. Vanuit het perspectief van het taoïsme, de eeuwenoude Chinese levensfilosofie bekend van yin en yang, is het juist logisch. Vanuit deze overtuiging is Tai Chi ontstaan. De vereniging Sung, gevestigd in de Leidse Kaasmarktschool, biedt al vijfentwintig jaar lessen in twee vormen.

Annelies van Loon en Albert Plak zijn allebei meer dan twintig jaar lid. Annelies begon om haar gezondheid te verbeteren; Tai Chi heeft de reputatie bijzonder goed voor je te zijn. Albert stapte de school binnen uit interesse voor de sport. “En ik was gelijk verkocht.” De twee leden zijn meerdere dagen op de Kaasmarktschool te vinden om de bewegingen in de Wu- of de Yang-stijl aan te leren en te perfectioneren.

Annelies van Loon en Albert Plak vertellen over Tai Chi vereniging Sung in Sleutelstad Sport.

Energiestromen
Hoe werkt dat, beweging, en daaruit volgend verdediging, vanuit ontspanning? “De oude Chinezen zagen het lichaam als een energetisch systeem waarin waarin chi, de levensenergie, stroomt. Als die blokkeert, leidt dat tot ziektes en ongemak”, legt Albert uit. “En juist door te bewegen, krijg je die chi op gang”, vult Annelies aan. “Door vervolgens te ontspannen kun je beter voelen waar knelpunten zitten waar je je aandacht op kunt richten. In het geval van vechten betekent het dat je juist de plek waar je aangevallen wordt leert te ontspannen. Dat leidt tot balansverstoring: je zet iemand op het verkeerde been. Je neemt die kracht over en leidt die vervolgens af. De aanvaller gaat als het ware langs je heen.”

De vereniging Sung is in 1999 opgericht door hoofdleraar Loek Kawilarang en Robert-Jan Schippers, met deels als doel om leraren op te leiden in de vechtkunst. Albert geeft tegenwoordig vier keer per week les, en ook Annelies is zeer actief. “Tai chi is te vergelijken met een muziekinstrument”, vindt Albert. “Je leert niet goed piano te spelen door het een keer per week te doen.” Met andere woorden, beheersing van de vechtkunst vereist toewijding.

Annelies van Loon en Albert Plak vertellen over Tai Chi vereniging Sung in Sleutelstad Sport (deel 2).

Pushing hands
Jaarlijks houdt Sung in het najaar de Leidse Taiji Dag. Hierbij organiseert de vereniging verschillende activiteiten, waar verenigingen uit het land op afkomen. Zo beoordeelt een jury de bewegingen van de atleten, en vindt ook het zogeheten pushing hands plaats, het meest competitieve element van Tai Chi. Ondanks dat je bij dit onderdeel het tegen elkaar opneemt, lijkt pushing hands meer op een dans dan een vechtpartij. “Je probeert de ander te verleiden zich uit evenwicht te brengen”, legt Albert poëtisch uit.

Wie geïnteresseerd is om een kijkje bij Sung te nemen, is welkom aan een proefles mee te doen. Meer informatie vind je op hun site.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 te beluisteren en te zien op ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×