(Video: Anita Janssen)

Noorderkwartier Oost: 'Ik wil geen tuin, dat wordt een hondenuitlaatplek'

In de Leidse wijk Noorderkwartier Oost ondergaat de infrastructuur een aanzienlijke transformatie. Er komt een gescheiden rioolsysteem, waarbij schoon regenwater niet langer in het riool terechtkomt, maar in plaats daarvan naar nabijgelegen slootjes en grachten wordt geleid.

De wijk wordt daardoor ook groener en leefbaarder, zo is de bedoeling van de gemeente Leiden. Toch ervaren niet alle bewoners dit als een onverdeeld positieve ontwikkeling.

Inparkeren
Een aantal bewoners uit Noorderkwartier Oost uit hun bezorgdheid over enkele praktische problemen die voortvloeien uit de veranderingen. De nieuw te beplanten groenstroken steken bijvoorbeeld behoorlijk ver uit, zo vinden bewoners. Daardoor wordt manoeuvreren met voertuigen bemoeilijkt. Koos Beusekom, een bewoner van de Nassaustraat, deelt zijn frustratie terwijl hij worstelt om zijn bestelbus uit te parkeren. “Kijk, dat bedoel ik nou, dat schiet toch helemaal niet op,” verzucht hij terwijl hij gedwongen is over de stoep aan de overkant te rijden om een draai te kunnen maken.

Een andere buurman heeft al een kras op zijn auto te pakken want in de nieuwe groenstroken zijn aan de zijkanten ook palen geplaatst. En daar is de onfortuinlijke bestuurder langs geschampt. Koos stapt resoluut zijn auto uit en draait de paal vakkundig uit de grond. “De gemeente zet ze steeds weer terug maar wij draaien ze eruit.” Twee vrouwen in de wijk zijn helemaal niet te spreken over het groen dat er komt. “Ik weet nu al precies hoe het gaat. Dat wordt gewoon een hondenuitlaatplek voor mijn deur en ik heb geen zin in de stront van een ander.”

Verdeeld
De meningen binnen de wijk blijken verdeeld te zijn. Terwijl sommige bewoners de nadruk leggen op praktische bezwaren, zoals parkeerproblemen en mogelijke schade aan voertuigen, benadrukken anderen de positieve aspecten van de groenere toekomst. Een buurtbewoner uit de Nassaustraat is optimistischer gestemd: “Ik ben blij dat de wijk groener wordt en dat het schone water wordt afgevoerd naar de grachten.”

Reactie gemeente
In reactie op de bezorgdheid van de bewoners heeft de gemeente Leiden toegezegd de groenstroken die te ver uitsteken aan te passen. De gemeente erkent de zorgen over het groen, maar benadrukt dat deze veranderingen noodzakelijk zijn om wateroverlast te voorkomen en de wijken aantrekkelijker te maken met meer groen en kleur.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×