In het trappenhuis van het Meelpakhuis heeft de sul een nieuwe plek gekregen. (Video: Brigit Disseldorp)

Monumentale 'Wokkel' teruggeplaatst bij Meelfabriek

Vroeger werd het spiraalvormige metalen gevaarte gebruikt om zakken meel snel en gemakkelijk van boven naar beneden te brengen. En nu staat de ‘sul’ weer in het meelpakhuis, maar dit keer als monumentaal stuk geschiedenis. De sul, ook wel de wokkel genoemd, werd maandagochtend in de Meelfabriek in Leiden op z’n plek gehesen.

De sul is een soort glijbaan waar ooit vele meelzakken naar beneden gleden. Dat scheelde een hoop sjouwwerk. Afgelopen maanden is de sul volledig gestraald, gerestaureerd, in  een zinkcompound gezet tegen roest én gekleurd. De oorspronkelijke staalkleur van de sul was al jaren verdwenen. In de loop der tijd was het staal flink gaan roesten en ook waren er delen geverfd. Als hij terug zou zijn gebracht naar de oorspronkelijke staalkleur, zou de sul nu volledig wegvallen ten opzichte van het grijze beton. Studio Akkerhuis Architects heeft gekozen voor een gele kleur om de sul goed op te laten vallen in het betonnen trappenhuis.

In het trappenhuis van het Meelpakhuis heeft de sul nu een nieuwe plek gekregen. In dat deel van de Meelfabriek komen twaalf lofts en acht penthouses.

Leiden Meelfabriek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×