Op het terrein van De Meelfabriek is begonnen met de aanleg van de tuin. (Foto's: Chris de Waard).

Aanleg architectonische tuin Meelfabriek begonnen

Bij de Meelfabriek aan de Oosterkerkstraat is Van der Wiel Bouw bezig met de aanleg van de door de vermaarde landschapsarchitect Piet Oudolf ontworpen tuin. “Zo rond oktober, november moet de tuin klaar zijn”, zegt eigenaar en ontwikkelaar Ab van der Wiel. “Als laatste komen in oktober de bomen.”

Oudolf werkte voor het ontwerp samen met LoLa Landscape Architects (Lost Landcapes). “Piet doet de beplanting en LoLa het overige ontwerp van het Meelfabriek-terrein.” Tussen de gebouwen waaruit het Meelfabriek-complex bestaat, komen een plein en een tuin. Het plein wordt een levendige plek voor bewoners en gebruikers. Dat worden er nu trouwens al steeds meer. “Alle appartementen en lofts zijn verkocht. In totaal heb je het dan over 176 stuks. Sommige kopers hebben er twee gekocht en die gekoppeld”, vertelt Van der Wiel. Hij is maar wat blij met die kopers. “Dankzij hen kunnen we de tuin van Piet en de verduurzaming betalen.”

Van die verduurzaming is veel werk gemaakt in de oude fabrieksgebouwen. “We investeren per appartement ongeveer twintig procent van de bouwsom in verduurzamingsmaatregelen. Dat is ook gewoon een must als je dit soort monumenten wilt transformeren naar woonruimte.”

Op bovenstaande impressies is te zien hoe de door Piet Oudolf ontworpen tuin er uit gaat zien.

Gratis energie
Kopers krijgen een bijzonder extraatje bij hun koopovereenkomst: tien jaar gratis energie. Daar heeft Van der Wiel nu vast spijt van? “Nee hoor”, lacht hij. “De meeste energie komt uit de warmte-koudeopslag en die kosten zijn allemaal al gemaakt. Van de stijgende tarieven hebben we dankzij die investeringen dus niet zoveel last.”

Singelpark
Over het terrein komen twee routes voor gebruikers van het Singelpark. Ze verbinden straks het Ankerpark en het Katoen- en Lakenpark met elkaar. De ene route loopt door de Maalderijstraat, de tweede tussen het Molen- en Riffelgebouw en de tuin.

Wellness
Voor de laatste fase van de herontwikkeling van het enorme complex worden nu de concepten uitgewerkt. Het gaat daarbij om het viersterren Hotel de Meelfabriek, de spa en wellness en het ketelhuis. In dat laatste gebouw komt ruimte voor Kunst en Cultuur.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Meelfabriek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×