(Foto: Sleutelstad)

Automobilisten parkeren massaal gratis in buurgemeente: 'Parkeerprobeem nu leefprobleem'

Frustratie, heel veel boosheid en ergernis in een deel van Leiderdorp. Bewoners van Leiden zetten massaal hun auto neer in het Zijlkwartier, net over de Zijl. Omdat er in Leiderdorp nog geen betaald parkeren geldt. Daardoor moeten automobilisten vaak tig rondjes rijden, op zoek naar een parkeerplek. De invoering van vergunningparkeren moet een einde aan de kwelling maken. “Wij delen de lusten en de lasten van Leiden.”

Een hele rits aan insprekers probeerde afgelopen maandagavond de gemeenteraad van Leiderdorp te overtuigen van de parkeerproblematiek in hun wijk. Met name in het Zijlkwartier is de ergernis groot, veroorzaakt door automobilisten uit Leiden die profiteren van het gratis parkeren in de buurgemeente. Want in de Sleutelstad heb je wél te maken met parkeervergunningen en moet je de portemonnee trekken voor een plaatsje.

Een van bewoners die bijna een dagtaak heeft aan het vinden van een parkeerplaats voor zijn huis is Frank Vrolijk. “De dagelijkse praktijk is dat er vier straten verderop geparkeerd moet worden, al dan niet op de stoep.”

Besmeuren
Wie met een kinderwagen of rollator de straat op moet, komt bedrogen uit omdat de stoep helemaal vol staat met verkeerd geparkeerde voertuigen. Bij een aantal buurtbewoners is de wanhoop zo hoog, dat zij bij parkeerders van buiten Leiderdorp briefjes op auto’s achterlaten, voertuigen besmeuren of zelfs banden leeg laten lopen. “Het parkeerprobleem is een leefprobleem geworden”, zegt Vrolijk. Hij woont nu negen jaren in Leiderdorp en ziet de parkeerproblematiek ieder jaar verder toenemen. “Net als de rest van Leiderdorp delen wij de lusten en de lasten -parkeeroverlast- van Leiden.”

Vouwfiets
Het beboeten van foutparkeerders is volgens Frank Vrolijk geen optie, want daarmee pak je ook de inwoners van Leiderdorp die noodgedwongen hun auto verkeerd moeten achterlaten, omdat er geen plek in de buurt is. Hij roept raadsleden met klem op om vergunning-parkeren in te voeren. Sommigen parkeren nu gratis hun auto in Leiderdorp om vervolgens met de vouwfiets Leiden in te gaan.

Er zijn inwoners van Leiderdorp die op eigen initiatief deuren zijn langsgegaan, om te peilen of zij ook parkeeroverlast ervaren. Met name de Zijdijk en Spanjaardslaan komen volgens omwonende Maarten Sanders uit de bus als hotspot, waar regelrecht sprake is van een parkeerdrama.

Vaarvakantie
Lieke Oltheten woonde eerder dertien jaar in Leiden, maar woont sinds een aantal jaar in Leiderdorp. Zij kan als geen ander -uit eigen ervaring- meepraten over Leidenaren die Leiderdorp als toevluchtsoord kiezen om de bolide gratis op straat achter te laten. “Het was voor ons niet ongewoon om vanaf huis tien minuten naar de auto te lopen.” Ook bezoek dat zij in Leiden over de vloer kreeg, liet zij parkeren in Leiderdorp en haalde ze daar op. Oltheten heeft een aantal maanden vanuit huis gewerkt, en ontmoette toen zelfs Leidenaren die drie weken achter elkaar de auto in de gratis buurgemeente stalden, om rustig op vaarvakantie te gaan. Ook een Bed and Breakfast in Leiden adviseert klanten om gratis in Leiderdorp te parkeren.

Geduld
Na ruim drie uur debat -met daarin een lange- schorsing, heeft de gemeenteraad van Leiderdorp besloten om in het Zijlkwartier en het Hofje van Holtlant vergunningparkeren in te voeren. “Al zal dat niet morgen zijn”, tempert wethouder Gebke van Gaal (Verkeer, PvdA-GroenLinks) de verwachtingen. Uitwerking van het voorstel kan zomaar tot negen maanden in beslag nemen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Vergunningparkeren Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×