Pas na een urenlange discussie was de Leiderdorpse raad eruit. Het Zijlkwartier krijgt vergunningparkeren. (Foto: Marc Wonnink)

Vergunningparkeren in Leiderdorpse wijk Zijlkwartier dichterbij

De gemeenteraad had er bijna drie uur voor nodig, maar met 13 stemmen voor en 8 stemmen tegen kan het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders aan de slag met een voorstel voor vergunninghoudersparkeren in het Zijlkwartier.

De Lokale Partij Leiderdorp (LPL), PvdA-GroenLinks, ChristenUnie-SGP en D66-raadslid Barendse stemden voor het voorstel. De overige leden van de D66-fractie, CDA en VVD stemden tegen.

https://soundcloud.com/sleutelstad/2024-04-08-wethouder-van-gaal-en-vvd-fractievoorzitter-van-noort-voer-vergunningparkeren

Wethouder Gebke van Gaal en VVD-fractievoorzitter Van Noort over de invoering van vergunningparkeren.

Bewoners waren al afgedropen na een urenlange discussie over of vergunningparkeren nu wel of niet betaald parkeren is, enkele schorsingen, een herhaling van het debat twee weken geleden en daarna een zeer technische discussie over een in stukjes geknipt amendement waar hoofdelijk op gestemd moest worden en waarover vervolgens onduidelijkheid ontstond over waar nu precies over gestemd was.

Al met al een teleurstellende avond voor bewoners van het Zijlkwartier. Zij hadden verwacht – of eigenlijk gehoopt – dat de gemeenteraad daadkrachtig zou instemmen met de vurig door hen gewenste oplossing voor de parkeerproblemen. Daadkrachtig was het allerminst, meer met de hakken over de sloot. Alles fracties erkennen de problemen wel, maar er ontstond discussie of vergunningparkeren hetzelfde is als betaald parkeren. Immers, daar heeft de gemeenteraad zich in mei 2023 tegen uitgesproken.

Dat het college nu met een voorstel komt om vergunningparkeren uit te werken, stuit enkele partijen daarom tegen de borst. Niet alleen de discussie over betaald parkeren zelf, maar ook over het zogenoemde waterbedeffect werd lang gesproken. CDA-raadslid Jan Huisman: “We denken dat met de invoering van vergunningen we de problematiek importeren. Dat gaat zich verspreiden over het dorp. De gemeenteraad wil geen betaald parkeren. Wat ons betreft, is deze gevoeligheid duidelijk.”

D66-raadslid Mieke van Ulden vulde aan: “Moeten we het effect voor heel Leiderdorp niet weten? Zijn alle voorstellen wel afgewogen? Het voorstel van het college komt sturend over. We gaan nu een heel stelsel opzetten voor het hele dorp. We willen tijdelijke snelle maatregelen. Wat u voorlegt is meer onderzoek.” De LPL wilde met een amendement nog vastleggen dat de kosten van vergunninghouders parkeren worden gedragen door de gebruikers. Daar ging de rest van de gemeenteraad niet in mee.

Wethouder Gebke van Gaal gaf de gemeenteraad nog mee dat welke oplossing ook gekozen wordt, het geld sowieso kost. “Het enige dat geen geld kost, is niets.” Ze kon verder de gemeenteraad meedelen dat het nog zes tot negen maanden gaat duren voordat de gemeenteraad een uitgewerkt voorstel krijgt.

Het college gaat nu aan de slag met de uitwerking. Als de gemeenteraad zich daarover gaat buigen, zal de discussie ongetwijfeld opnieuw gevoerd worden.

Leiderdorp Politiek Vergunningparkeren Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×