Het wordt steeds drukker op het tracé Leiden-Dordrecht. Daarvoor zijn enorme investeringen nodig langs dat traject. (Foto: Chris de Waard)

Meedenken over stationsgebied vanaf de stoel van de wethouder

Iedereen kan vanaf donderdag online meedenken over de plannen voor de Oude Lijn. Dat is de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht. Net als voor Knooppunt Leiden Centraal moeten er voor de stationsgebieden van Den Haag Laan van Nieuw Oost Indië, Schiedam en Dordrecht ook keuzes worden gemaakt om de forse groei van de Zuidelijke Randstad op te vangen.

In het gebied worden de komende jaren naar schatting 170.000 woningen bijgebouwd. Ook het aantal arbeidsplaatsen in de steden langs de Oude Lijn zoals Leiden, Den Haag, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht groeit volgens berekeningen met zo’n 85.000. Om die nieuwe woon- en werklocaties goed te ontsluiten per openbaar vervoer, investeren het Rijk en de regio in totaal 1,6 miljard euro in de Oude Lijn en de woningbouwlocaties langs het spoor. Voor Knooppunt Leiden Centraal zoals het project in het stationsgebied heet, is al 200 miljoen beschikbaar gesteld.

Wethouder Ashley North en Helga Cuijpers van Prorail over de Oude Lijn.

Participatietool
Tot en met dinsdag 30 april kan iedereen via een ‘innovatieve participatietool‘ meedenken over de plannen voor het stationsgebied. Dat moet ervoor zorgen dat de transformatie in goede banen wordt geleid en dat de omgeving en de reizigers meegenomen worden in de plannen. “Deelnemers worden in de online omgeving op de stoel van een bestuurder gezet en mogen dan aangeven welke keuzes ze zelf zouden maken als ze bestuurder waren. Daarbij moeten ze rekening houden met de beperkt beschikbare ruimte in het gebied, de verschillende  belanghebbenden en het budget. Want dat is niet oneindig.

De uitkomsten van de deelnemers die meedenken over het Knooppunt Leiden Centraal worden meegenomen in het participatietraject dat in januari is begonnen. De eerste resultaten worden voor de zomer verwacht.

Een student en onderzoeker Niek Mouter over de Oude Lijn.

De serie Knooppunt Leiden Centraal: ‘de knoop ontrafeld’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Regio Knoop Leiden Centraal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×