Zowel de officier van justitie als de advocaat van N.E. vroegen de rechter donderdag om een reconstructie in de woning. (Foto: Regio15)

Vrouw (50) steekt partner dood: reconstructie moet zelfverdediging uitwijzen of uitsluiten

De rechter in Den Haag laat een reconstructie houden van de dodelijke steekpartij oktober vorig jaar in Rijnsburg. Een 50-jarige vrouw bracht daarbij haar partner, een 48-jarige man uit Leiden, om het leven. Tijdens de reconstructie wordt onder meer bekeken of de vrouw zichzelf probeerde te verdedigen of dat ze zich toch schuldig heeft gemaakt aan doodslag of moord.

Het was de verdachte N.E. zelf die op zaterdagochtend 14 oktober alarmnummer 112 belde nadat een ruzie tussen haar en haar partner was geëscaleerd. Ze had de man met een mes eenmaal in zijn hart gestoken. Dat gebeurde in een woning aan de Petronella van Saxenstraat. Ambulances en een traumahelikopter kwamen naar de woning, maar konden de man niet meer redden.

Zelfverdediging
N.E. zegt dat ze uit zelfverdediging haar liefdespartner heeft gestoken. De man zou haar hebben aangevallen terwijl ze in de keuken stond. Hij zou haar aan de haren door de woning hebben getrokken. Daarbij zou ze ook tegen een raam of spiegel zijn gedrukt. “Ik zag geen andere uitweg”, zei de verdachte donderdag op de tussentijdse zitting bij de rechtbank over de dodelijke steekwond die ze haar liefdespartner toebracht. “Ik vind het heel erg voor hem dat hij er niet meer is en voor zijn nabestaanden.”

Zowel de officier van justitie als de advocaat van N.E. vroegen de rechter donderdag om een reconstructie in de woning. “Dit is noodzakelijk, om te weten te komen wat er voor, tijdens en na het incident is gebeurd”, zei de officier van justitie. De rechtbank stemde in met de reconstructie. Het is de bedoeling dat de verdachte daar ook bij aanwezig zal zijn. Wanneer de reconstructie plaatsvindt, is nog niet bekend.

Bloedspatten
De rechtbank heeft verder beslist dat er ook onderzoek moet komen naar de bloedspatten die op de kleding van de man en de vrouw zijn gevonden. Daaruit zou kunnen blijken waar die spatten vandaan komen.

De advocaat van de verdachte vrouw vindt dat er nog meer onderzoek moet komen. “Ze is mogelijk slachtoffer van seksueel geweld binnen de relatie”, zei hij donderdag bij de rechtbank. Hij wil dat er inwendig onderzoek komt bij N.E. om te kijken of ze daardoor blijvende schade heeft opgelopen. De rechtbank vond zo’n onderzoek echter niet nodig.

Voorarrest
Voorlopig zit de vrouw nog in voorarrest. De rechtbank gaat er vooralsnog niet vanuit dat de vrouw uit zelfverdediging handelde. De rechtszaak gaat over enkele maanden verder.

112 Sleutelstad Leiden Regio Steekpartij Rijnsburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×