Raadsleden Partij Sleutelstad, SP, CDA, SvL en VVD op pad in Hoven. (Foto: Roeland van Wely)

Leidse raadsleden vinden lekkage, schimmel en zieke kinderen bij woningen van De Sleutels

Na de schokkende verhalen over de toestand van de sociale huurwoningen in de Prinsessenbuurt en de Rivierenbuurt, willen Leidse raadsleden nu meer woningen zien van woningcorporatie De Sleutels. Zaterdagmiddag belden raadsleden van vijf verschillende partijen daarom aan bij twee flats van De Sleutels in de Hoven op zoek naar schimmelklachten en klachten over vochtoverlast.

“Per twee een voordeur door, de trappen op en aanbellen”, zegt raadslid Antoine Theeuwen van de SP tegen de aanwezige raadsleden van Partij Sleutelstad, SP, CDA, SvL en VVD: “De bewoners weten dat we komen. We hebben folders verspreid.” Niet iedereen doet open natuurlijk. Een meisje wijst Theeuwen erop dat ze van haar vader geen vreemde mensen mag binnenlaten. Anderen zijn tevreden met De Sleutels: “Geen klachten.”

Op de bovenste verdieping daarentegen doen een aantal mensen wel open: ze hebben lekkage, schimmel, en veel erger: de kinderen zijn ziek. De mensen weten meestal niet dat buren die ook onder het zelfde dak wonen, dezelfde problemen ervaren. Ze zijn dan ook vaak eenzaam in hun klachten. Nu worden ze gehoord.

“We zijn hier in de Hoven om te kijken of er in de huizen vocht- en schimmeloverlast is”, vertelt Theeuwen. “We zijn benaderd vanwege de verhalen van mensen in de Prinsessenbuurt en de Rivierenbuurt, waar huizen zijn die heel ongezond zijn. Een bewoner zei: dat is bij ons ook aan de hand. Dat beeld wordt inderdaad bevestigd. We zijn vooral in de flats bovenin mensonterende toestanden tegengekomen: schimmel, vochtoverlast en huizen waar mensen eigenlijk niet meer in zouden mogen wonen.”

Artikel loopt door onder foto

Gevolgen lekkage Hoven. (Foto: Roeland van Wely)

Zieke kinderen
De flats lijken problemen te hebben met het dak. Een lekkage is blijkbaar na de eerste melding maanden geleden nog steeds niet gerepareerd. Maatregelen op andere plekken om schimmel tegen te gaan werken onvoldoende. Ouders melden bezorgd klachten die je kan verwachten bij blootstelling aan schimmel: met name hoesten en niezen. “Het lijkt op verkoudheidsklachten, maar ik kan toch niet elke dag verkouden zijn?”, vraagt een van de bewoners.

“Op dit moment kun je geen urgentie krijgen als je door schimmelproblemen gezondheidsproblemen krijgt”, vertelt Theeuwen. “Je kunt dan niet weg. Je zit gevangen. Dat moet echt veranderen. De mensen worden ziek door de huizen waar ze in wonen. Dat betekent dat we mensen daar moeten weghalen, zeker mensen die daar met kinderen zitten en gezondheidsproblemen hebben. Het is goed dat we vandaag over de partijlijnen heen van VVD tot de SP hier zijn en er wat aan willen doen.”

Theeuwen wijdt de problemen aan jarenlang achterstallig onderhoud door De Sleutels. Net als de Prinsessenbuurt staan de Hoven op de nominatie om gesloopt te worden. Raadsleden zijn van plan verder te gaan met hun speurtocht naar misstanden bij woningcorporaties in Leiden. Binnenkort bieden ze hun bevindingen aan bij Danny Wijnbelt, de directeur-bestuurder van woningcorporatie De Sleutels. Hij heeft al toegegeven dat een aantal zaken beter geregeld moeten gaan worden en dat er sprake is van schimmelproblematiek in woningen.


Bewoners Hoven over gevolgen schimmel en raadslid Antoine Theeuwen (SP) over bezoek raadsleden

Leiden Maatschappij Politiek Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×