Jacintha Groen. (Foto: Sleutelstad)

Jacintha Groen over Keti Koti herdenkingsjaar: 'Verandering gaat moeizaam'

Er zijn excuses gemaakt, er is een verzetsstrijder van Curaçao gerehabiliteerd en Anton de Kom is bijna een bekende Nederlander geworden. Toch ziet Jacintha Groen met lede ogen aan dat de aandacht voor het slavernijverleden alweer aan het wegzakken is. “Het is belangrijk om die geschiedenis die van ons allemaal is, te blijven vertellen”, zegt Groen.

In 1863 werd de slavernij op papier afgeschaft, maar in Suriname en de Caribische eilanden, die toen nog deel uitmaakten van het Nederlandse koninkrijk, werkten de tot slaaf gemaakten nog tien jaar langer op de plantages. Onder staatstoezicht zo staat op de website van de Rijksoverheid. “Om de schade van deze maatregel voor de plantagehouders te beperken.”

Komma
Groen haalt Mark Rutte aan toen hij excuses aanbood namens de regering in december 2022 en zei: het is geen punt, maar een komma. “Wat komt er na die komma? Ik zie wel verandering, maar het gaat zo moeizaam. En sommige mensen lijken er helemaal geen interesse in te hebben en er niets mee te willen. En dat baart mij wel zorgen. Erkenning voor de nazaten van tot slaaf gemaakten blijft nodig.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jacintha Groen over Keti Koti Lentegala.

Monument
De gemeente Leiden heeft toegezegd dat er een monument gaat komen, maar Groen heeft er al lang niets meer over gehoord. “Er is nog niet eens een plek gekozen. Natuurlijk moet erover nagedacht worden, welke kunstenaar, hoe moet het eruitzien. Maar als je zou weten waar het gaat komen, dan heb je al het gevoel dat er iets gaat gebeuren.”

Groen vindt dat het specifiek een monument moet worden voor het slavernijverleden in Suriname en het Caribisch gebied en niet een gedenkteken dat over het hele koloniale verleden gaat. “Ik vind dat er ook een monument moet komen voor bijvoorbeeld wat er gebeurd is in Indonesië. En dat wil ik ook ondersteunen. Maar ik vind niet dat je alles op een hoop moet vegen. Wij hebben onze eigen trauma’s en onze eigen rituelen om te herdenken.”

Maar er valt ook wel wat te vieren, vindt Groen. Zelf besteedt ze als leerkracht in het basisonderwijs al bijna dertig jaar aandacht aan het slavernijverleden. En daar ziet ze wel de verandering. “Als ik erover heb gepraat met de kinderen in mijn klas dan hoor ik later terug van ouders of grootouders dat ze het fijn vinden dat er over gepraat wordt op school en dat hun kinderen erover praten, waar zij dan ook weer van leren. Dat geeft hoop voor de toekomst.”

Lentegala
Op 20 april organiseert de Stichting Songs of Freedom, waar Jacintha Groen voorzitter van is, een Keti Koti lentegala om wat er bereikt is samen te vieren. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website Songs of Freedom. Op zondag 30 juni is er de jaarlijkse Keti Koti herdenking bij het Wereldmuseum in Leiden.

 

Cultuur Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×