Een cyberaanval op Voorschoten en Wassenaar is succesvol afgeslagen. Foto: Voorschotense Krant

Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen

Vlak voor het Paasweekend heeft er een cyberaanval plaatsgevonden op de ICT van zowel de gemeente Voorschoten als Wassenaar. Aan het eind van de ochtend van 29 maart werd een piekbelasting geconstateerd. De systemen zijn daarop direct uitgezet, waardoor de aanval succesvol werd afgeslagen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad.

Er is direct een crisisteam ingericht en vervolgens werd contact opgenomen met de informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG en het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC). Ook is, mede op advies van de NCSC, de politie ingeschakeld.

De belangrijkste impact van de aanval was dat ambtenaren niet meer op afstand konden werken. Alleen op het gemeentehuis waren alle applicaties gewoon beschikbaar. Inwoners hebben niets van de aanval gemerkt, de dienstverlening bleef intact. Er is het hele weekend doorgewerkt en op dinsdag 2 april werkte het systeem vrijwel weer normaal.

Hoewel de ambtenarenorganisatie van beiden gemeenten al enkele jaren geleden werd opgeheven, wordt de ICT nog wel gezamenlijk uitgevoerd.

Het is nog niet duidelijk of het om een gerichte aanval ging. De bevoegde instanties doen onderzoek. De gemeente heeft op diverse punten de beveiliging aangepast. Ook wordt het netwerk gemonitord. Om de betrouwbaarheid van de ICT-systemen te waarborgen, is een groot aantal applicaties vanuit het buiteland niet beschikbaar. De financiële gevolgen van de aanval zijn nog niet bekend.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×