Cognitief psycholoog Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht de inschatting van kansen beïnvloedt bij daten. (foto: Pixabay)

Leidse psycholoog: 'Bij daten overschatten mannen hun kansen'

Mannen die hun vrouwelijke date aantrekkelijk vinden, overschatten vaak hun kans op een vervolgafspraak. Mannen die minder geïnteresseerd zijn in de ander, schatten hun kansen realistischer in. “Dat komt doordat de eigen opwinding invloed heeft op de interpretatie van sociale informatie van de ander.”

Tot deze conclusie komt de Leidse onderzoekster in de cognitieve psychologie Iliana Samara. Voor haar promotieonderzoek deed zij speeddate-experimenten met mannen en vrouwen. Op 15 mei verdedigt zij aan de Universiteit Leiden haar proefschrift ‘How do we form romantic bonds?’

Op de universitaire website licht Samara toe waarom vooral mannen hun datingkansen rooskleurig inzien. “Een theorie uit de evolutionaire psychologie is dat vrouwen kieskeuriger moeten zijn”, zo zegt zij. “Als zij seks hebben met een man die vervolgens niet in hen investeert, moeten ze de zwangerschap alleen voldragen en de opvoeding alleen op zich nemen. Vrouwen lopen dus meer risico als zij op datinggebied een verkeerde inschatting maken. Mannen riskeren juist liever een blauwtje dan dat ze de kans op seks mislopen. Dat is het idee.”

Niet-heteroseksuele koppels
De centrale vraag van haar proefschrift is hoe romantische aantrekkingskracht de perceptie en aandacht beïnvloedt. Na haar promotie blijft ze daar onderzoek naar doen. Terwijl haar proefschrift gaat over heteroseksuele koppels, wil zij dan ook bi- en homoseksuele koppels betrekken en mensen die zich niet met een gender identificeren.

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×