(Foto's: Regio15)

Bezetting Campus Den Haag vreedzaam beëindigd

De demonstratie bij de Campus Den Haag van de universiteit Leiden is donderdagavond rond 20.30 uur beëindigd. De groep demonstranten vertrok richting het centraal station van Den Haag en ook de circa vijftig studenten die zich in het gebouw hadden verschanst, zijn vertrokken

Het gebouw van de Universiteit Leiden in Den haag werd sinds 13.30 uur bezet. Rond die tijd ging een groep van enkele honderden mensen het gebouw aan de Wijnhaven van Campus Den Haag binnen. Daar riepen zij leuzen en sloten nooduitgangen af. “Omdat de veiligheid van alle aanwezigen in het gebouw hierdoor in het geding kwam, is toen besloten om het pand te sluiten”, zo meldt de Universiteit Leiden. Ondertussen groeide de groep demonstranten op straat voor het gebouw ook aan tot enkele honderden deelnemers.

Commissie
De universiteit heeft iedereen verzocht om het gebouw rustig te verlaten. Een flinke groep weigerde daaraan gehoor te geven. De demonstranten eisten onder andere dat de universiteit de banden met Israëlische universiteiten zou verbreken. De Universiteit Leiden heeft donderdagavond laten weten dat er een speciale ethische commissie wordt ingesteld die de banden van de Universiteit Leiden met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten gaat beoordelen. Mocht daaruit blijken dat een van deze instituten zich niet houdt aan de ethische standaarden van de UL, dan worden die banden verbroken.

Uitwisselingsprogramma’s van de Universiteit Leiden met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Universiteit van Tel Aviv zijn inmiddels stilgelegd. De commissie zal de Israëlische partners beoordelen op het respecteren van de mensenrechten en ook of onderzoek wordt gebruikt voor militaire doeleinden. In de commissie komen mensen die deskundig zijn in de relevante gebieden zoals mensenrechten en internationaal recht.

Wijnhaven morgen weer open
Vrijdag is de Campus Den Haag aan de Wijnhaven weer gewoon open en gaan ook de colleges door. Studenten en medewerkers die op Wijnhaven studeren of werken hebben nazorg aangeboden kregen. Dat vindt tussen 10.00 en 12.00 uur plaats in de Beehive in Den Haag.

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio Palestinaprotesten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×