(Foto's en video : Robbert Beurse)

Actievoerders van Students for Palestine bezetten Hortus Botanicus

Na de bezetting van het Haagse Wijnhaven-gebouw van donderdag voeren activisten van Students for Palestine vrijdagochtend actie in de Leidse Hortus Botanicus. Enkele tientallen demonstranten hebben tenten opgezet en spandoeken opgehangen. De groep noemt zich ‘Leiden Student Encampment’

(Foto: Leiden Student Encampment)

Oproep
Via Whatsapp werd vanmorgen gedeeld dat ook het PJ Vethgebouw en het terrein naast de Hortus en het Academiegebouw bezet zouden zijn. Daar is vooralsnog geen sprake van. “We zullen niet vertrekken voordat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties heeft verbroken”, aldus de actievoerders die anderen oproepen zich bij de actie aan te sluiten: “Toon je solidariteit en kom zo snel mogelijk naar de Hortus”, wordt rondgestuurd.

Ethische commissie
De Universiteit Leiden heeft donderdagavond laten weten een ethische commissie in te stellen die de banden met Israëlische universiteiten gaat beoordelen. Enkele projecten zijn al stilgelegd en een negatief oordeel van de commissie zou kunnen leiden tot het verbreken van de banden. Dat gaat de demonstranten echter niet ver genoeg. “Na ruim zes maanden genocide en 76 jaar bezetting heeft de Universiteit Leiden nog steeds geen tastbare stappen gezet om een einde te maken aan haar medeplichtigheid aan etnische zuiveringen, apartheid, genocide en bezetting”, stelt Students for Palestine.

Demonstranten roepen ‘Free free Palsetine’ en ook het omstreden ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.

De actievoerders willen een volledige academische boycot van ‘zionistische en Israëlische instellingen die medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk en de bezetting van hun land’, het beëindigen van alle contracten met Israëlische bedrijven en internationale bedrijven en fondsen ‘die profiteren van genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land’.

De studenten stellen actie te blijven voeren totdat aan hun eisen is voldaan: “We hebben geen tijd meer. De keuze tussen medeplichtigheid aan genocide of het beëindigen van medeplichtigheid aan genocide is niet zo moeilijk. De geschiedenis houdt je in de gaten”, staat in een verklaring.

Leiden Maatschappij Palestinaprotesten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×