Sportcomplex De Vliet met zwembad en schaatsbaan.

Drie nieuwe sportaccommodaties openen zaterdag in Leiden

Binnenbad De Vliet, IJshal De Vliet en Sportcomplex 1574 in Leiden worden zaterdag 7 oktober officieel geopend. Ter ere van de opening is iedereen zondag 8 oktober welkom om gratis te komen schaatsen of zwemmen.

Alle drie de accommodaties zijn ter vervanging van verouderde gebouwen. Zo vervangt Sportcomplex 1574 de 3 Octoberhal en de Vijf Meihal, het nieuwe binnenbad De Vliet komt in plaats van het Vijf Meibad en IJshal De Vliet maakt de oude Schaatshal aan de Vondellaan overbodig. Het binnenbad en de ijshal zijn in hetzelfde gebouw gevestigd en besparen energie door het uitwisselen van warmte.

Petitie
De realisatie van de nieuwe sportaccommodaties ging bepaald niet van een leien dakje. Zo leek de bouw van het zwembad en ijshal in eerste instantie niet door te gaan door een mislukte aanbesteding. De nieuwe ijshal kwam er pas na een petitie. En ook bij het tot stand komen van de nieuwe sporthal waren er de nodige problemen. Zo liep de bouw van het pand vertraging op door hoogoplopende ruzie met voetbalvereniging FC Boshuizen, die voor de bouw van de hal een van hun velden moest opgeven, maar hier in eerste instantie niet volledig financieel voor werd gecompenseerd.

Een oproep van ZZ Leiden voor een grotere hal om ruimte te maken voor meer supporters kreeg nul op het rekest. Tijdens de bouw van de sporthal werd een grote hoeveelheid zonnepanelen gestolen en het nieuwe zwembad bleek in eerste instantie veel te warm, wat de gemeente op kritiek kwam te staan van zwemverenigingen.

Tevreden
Nu de bouw achter de rug is, lijkt een deel van de problemen snel vergeten. De eerste zwemmers zijn heel positief over het nieuwe bad. “Het oude Vijf Meibad hing met ducttape aan elkaar. Dan is dit een hele verbetering”, liet een zwemtrainer die eerder al gebruik mocht maken van het zwembad weten.

De gebruikers van de nieuwe sporthal zijn niet onverdeeld positief. Hoewel de sporthal veel moderner is dan de hal die hij vervangt, is ZZ Leiden ontevreden over het gebrek aan extra ruimte en de hogere huur. “We gaan veel meer betalen voor een hal die niet heel veel groter is”, zei ZZ-voorzitter Marcel Verburg eerder tegen Omroep West. Hij voegde eraan toe dat de gemeente nee gezegd heeft tegen al hun voorstellen. Aanvoerder Marijn Ververs van ZZ Leiden is positiever. “De hal is een stuk moderner en net iets groter. De belichting is ook mooier.”

Oud-wereldkampioen Aad Berg is positief over de nieuwe schaatshal, maar vindt het jammer dat de baan geen vierhonderd meter lang is. “Dan hadden we hier wedstrijden kunnen houden.”

Ruimtetekort
ZZ Leiden klaagt over te weinig stoeltjes, maar de vereniging is niet de enige die ontevreden is over ruimtegebrek. Netto neemt het totale zaalsportoppervlak in Leiden nauwelijks toe door de nieuwe hal, waardoor er meermaals gepleit werd voor het openhouden van een of meerdere van de oude gebouwen.

Het binnenzwembad en de schaatshal De Vliet worden zaterdag om respectievelijk 14.00 en 14.30 geopend door wethouder Fleur Spijker. Om 16.00 uur volgt Sportcomplex 1574.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×