Gerrits: "Voor individuele noden kun je niet naar Brussel bellen, maar op internationale issues heeft je stem wel invloed." (Foto: Louis Smit)

Hoogleraar Gerrits over 6 juni: 'Stem zoals je in Nederland zou stemmen'

Oriënteer je op de Nederlandse politieke partijen en stem zoals je in Nederland zou stemmen, want in het Europees Parlement staan die partijen voor dezelfde standpunten. Soms moeten ze compromissen sluiten, want er zijn 27 EU-landen, maar er is geen enkele reden om anders te stemmen. Dit advies geeft André Gerrits, hoogleraar internationale politiek bij de Universiteit Leiden, in een interview met Sleutelstad over de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni.

De vraag is wat een gang naar de stembus op die dag oplevert voor een ‘gewone Leidenaar’ met acute noden, zoals het niet hebben van een woning of gebrek aan bestaanszekerheid. Gerrits: “Er zijn 450 miljoen Europeanen, dus voor individuele gevallen biedt Europa niet meteen soelaas.

Als je structureel te weinig geld hebt, dan kun je niet naar Brussel bellen met de vraag of ze dat maar even oplossen. Maar heel veel problemen zijn internationaal, zoals milieu, klimaat, stikstof, oorlog en vrede, de inspanningen van Oekraïne in de strijd tegen Rusland die door de Europese Unie worden gesteund. Daarop kun je met een stem op 6 juni wel degelijk invloed hebben.”

Ook de migratieproblematiek is per definitie internationaal. “Als je voor een gezamenlijke Europese aanpak van migratie bent, dan heb je wat aan Brussel. Ben je daartegen en wil je dat alle zeggenschap teruggaat naar de Nederlandse overheid, stem dan op een eurosceptische partij”, zegt Gerrits.

Hoogleraar internationale politiek André Gerrits over de Europese verkiezingen van 6 juni.

Op 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. (Foto: Chris de Waard)

Wetenschap
Een instelling als de Universiteit Leiden heeft heel veel aan de Europese Unie. “Er is een banale reden, namelijk dat een deel van het geld voor de universiteit daarvandaan komt. Er zijn Europese subsidies, zoals voor medisch onderzoek, voor juridisch onderzoek, voor historisch onderzoek zoals ik doe”, zegt Gerrits. “Met andere woorden: er is een geldstroom die niet uit Den Haag komt. De andere reden is dat wetenschap niet zonder internationale contacten en niet zonder open grenzen kan. Die internationale samenwerking faciliteert en regelt Brussel.”

Advertentie

Economie Interview Leiden Maatschappij Politiek Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×