Foto: Gemeente Oegstgeest
De woningen worden uiterlijk in oktober opgeleverd. (Foto: Gemeente Oegstgeest)

Twee scheve huisjes in Oegstgeest komen langs A44

Er komen definitief twee scheve huisjes in Oegstgeest. De woningen voor mensen die niet kunnen aarden in een normale woonwijk komen aan de rand van het dorp langs de A44, nabij het Groene Kerkje, en worden uiterlijk in oktober opgeleverd. “Maar dat hangt af van Liander en Dunea”, zegt wethouder Van Tongeren

De term scheve huisjes komt van het Deense Skaeve Huse. “Het zijn kleine woningen die geschikt zijn voor mensen die moeilijk in een reguliere woonomgeving passen”, aldus de wethouder. De mensen die er komen te wonen hebben behoefte aan rust. Ze raken overprikkeld en veroorzaken overlast in een normale wijk. De rustige en afgezonderde omgeving van de huisjes zou moeten zorgen voor een stabiele plek voor de inwoners.

Wethouder van Tongeren over de scheve huisjes in Oegstgeest

Langdurig plan
Al in 2007 werd voor het eerst afgesproken dat er in totaal tien scheve huisjes in de Leidse regio zouden moeten komen. Oorspronkelijk was Leiden hier als centrumgemeente voor verantwoordelijk, maar afgesproken werd dit voortaan beter over de regio te verdelen. Dit leidde in Oegstgeest uiteindelijk in 2018 tot een zoektocht naar een plek voor twee huisjes, welke in 2022 een locatie opleverde. De bezwaarperiode voor deze locatie is inmiddels verstreken waardoor de huisjes geplaatst kunnen gaan worden. In de tussentijd heeft de Omgevingsdienst de nodige toestemmingen gegeven en zijn ook de vergunningen rond.

De huisjes worden verhuurd door de Oegstgeester woningcorporatie MeerWonen. De selectie van bewoners wordt gedaan door Stichting de Binnenvest in Leiden die ervoor zorgt dat de bewoners, één per huisje, geschikt zijn voor de woonvorm en ook met elkaar kunnen opschieten. De bewoners worden ook begeleid door De Binnenvest die er ook op toeziet dat er geen middelengebruik plaatsvindt of dat er gedeald wordt.

Elektra-aansluiting
De prefab-huisjes zijn al klaar en wachten momenteel bij de aannemer totdat een water- en elektra aansluiting aangelegd zijn. Er komt geen aansluiting op het riool. Als alternatief wordt een septic tank aangelegd.

Omdat de huisjes op afgelegen en voorheen onbebouwd gebied komen te staan was er een nieuwe straatnaam nodig. Dat is Kanaalweide geworden. De huisjes komen op nummer 7 en 9. Waarom er niet gekozen is voor 1 en 3 kon niemand bij de gemeente verklaren. Het impliceert in ieder geval niet dat er nog meer scheve huisjes komen. “Het blijft bij deze twee”, aldus de wethouder.

De huisjes kunnen volgens de wethouder minstens tien jaar blijven staan en kunnen daarna elders geplaatst worden.

 

 

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×