Ervaringsdekundige Sonja vertelt dat ze dit jaar al bijna 3000 euro heeft bijbetaald aan zorgkosten. (Foto: Gerry van Bakel)

Geldparadesoepshow: 'Zorgkosten zijn hoofdpijndossier'

Ziek zijn is duur?! De derde Geldparadesoepshow draait om zorgpremies, eigen risico en allerhande zelfzorgmiddelen die je ook zelf moet betalen. Voor de meeste aanwezigen in de Buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan staat er geen vraagteken, maar een dik uitroepteken.

De afgelopen maanden belden medewerkers van het Geldparadeteam van welzijnsorganisatie huis aan huis aan in straten rondom de Buurtontmoetingsplek (BOP). Ze vroegen mensen naar geldzaken, wat gaat goed en waar maken ze zich zorgen over. Zorgkosten zijn duidelijk een van de hoofdpijndossiers. Vandaar een Geldparadesoepshow over dit thema in de BOP op dinsdag 28 mei.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Ervaringsdeskundige Sonja vertelt dat ze dit jaar al bijna 3000 euro heeft betaald aan zorgkosten die ze niet kan declareren. Sonja en haar partner zijn allebei chronisch ziek. Hun gezamenlijke uitkeringen zijn net te hoog om gebruik te kunnen maken van veel regelingen en toeslagen. “Voor mij is ziek zijn zeker heel erg duur. Ik denk dat we dit jaar hooguit 800 euro zorgtoeslag krijgen. We kijken ook heel goed wat we eventueel bij de belastingaangifte kunnen terugvragen.” En dat raadt Sonja ook iedereen aan: vraag hulp. “Dat is juist slim en sterk.”

Toegankelijk
Naast Sonja is ook Pauline Kespi te gast, zij is debiteurenbeheerder bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. “Wij doen ons best de zorg toegankelijk te maken en te houden. We hebben in Nederland een mooi systeem, maar je hoort hier dat het voor veel mensen een hoofdpijndossier is omdat het gewoon veel geld kost.”

Kespi raadt iedereen die verzekerd is bij Zorg en Zekerheid en vragen heeft, aan eens langs te gaan bij de winkel aan het einde van de Breestraat, waar de Korevaarstraat begint. “Daar zit een team van hele vriendelijke dames die je kunnen helpen. Bij vragen over het afsluiten van een verzekering, als je iets wil declareren of een rekening contant wil betalen, of voor andere zaken. De winkel is van maandag tot en met vrijdag open. Je hoeft geen afspraak te maken.”

BuZz
Wie vragen heeft over de Geldparade kan contact opnemen met BuZz Leiden of een keer binnenlopen bij de BOP, maandag tot en met donderdag van 11.00-13.00 uur.

 

 

 

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×