(Foto: Chris de Waard, video: Omroep West)

Leidse binnenstad zet zich schrap voor half jaar overlast: 'Zes maanden dicht voor 300 meter'

Komende maandag gaat de grote opknapbeurt van het Noordeinde in Leiden van start. Het deel vanaf de Wittepoortsbrug tot de kruising van het Noordeinde met het Rapenburg wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht.

De afsluiting geldt van maandag tot naar verwachting eind januari volgend jaar. Gedurende die periode gaan de aannemers van Liander, Dunea en de gemeente gefaseerd aan de slag om de straat opnieuw in te richten. Het Noordeinde is dan afgesloten vanaf het Kort Rapenburg tot de Weddesteeg voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Voetgangers kunnen nog wel door de straat. Rond Leidens Ontzet op 3 oktober worden de werkzaamheden twee weken stilgelegd. Het Noordeinde gaat dan tijdelijk open.

Omleidingen
De werkzaamheden hebben impact hebben op het auto- en fietsverkeer. Fietsers worden omgeleid via de Weddesteeg, het Galgewater en het Kort Rapenburg. Autoverkeer vanaf de Haagweg wordt omgeleid via de Rijnzichtbrug, de Morsweg, de Morssingel en de Steenstraat. Wie met de auto vanaf het Kort Rapenburg het centrum uit wil rijden, gaat tijdens de werkzaamheden altijd via de Turfmarkt. Verkeer dat niet in de binnenstad hoeft te zijn, maar het Noordeinde als doorgaande route gebruikt, wordt al eerder omgeleid.

Tijdens de werkzaamheden is het ook niet mogelijk om de fiets op het Noordeinde te parkeren. Daarom heeft de gemeente vanaf 30 mei fietsenrekken geplaatst op het einde van het Rapenburg. En er komen ook rekken voor de bewoners en ondernemers van het brede deel van het Noordeinde.

Meningen
De aankondiging van de werkzaamheden kon op social media op veel reacties rekenen. Niet iedereen lijkt blij met de herinrichting van het Noordeinde. “Het centrum van Leiden is al onbegaanbaar”, klaagt Lotus Dali onder een bericht van de gemeente. “Zes maanden afsluiting voor een stukje asfalt van 300 meter”, verzucht een ander.

Anderen zijn juist wél weer enthousiast. “Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Het is nu een vrij onoverzichtelijk kruispunt waar je van alle kanten door auto’s en bussen van je sokken gereden kan worden”, reageert een man. “Zal eens tijd worden, de Breestraat is al drie keer opgeknapt”, grapt een ander.

Nieuws Herinrichting Noordeinde


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×