Het Waterambacht Leiden pleit opnieuw voor het terugbrengen van het water op het Kort Rapenburg. De kansen daarop lijken gestegen. (Foto's: Chris de Waard).

Veel enthousiasme over terugbrengen van water op Kort Rapenburg

De kans is aanwezig dat het dat stukje straat tussen Rapenburg en Prinsessekade weer een echte gracht wordt. Het water is er nog, maar zit sinds 1910 verstopt onder het wegdek van het Kort Rapenburg.

In reactie op de plannen van de gemeente om de binnenstad weer een stukje autoluwer te maken riep Tom van der Zon van het Waterambacht Leiden wethouder Ashley North op om het water terug te brengen. En een onderzoek naar het ontdempen van het Kort Rapenburg wil North best laten uitvoeren. Hij is zelf behoorlijk enthousiast over dat idee. Het Waterambacht Leiden ijvert al jaren voor het terugbrengen van het water in de gedempte grachten in Leiden. Naast het Kort Rapenburg, staat ook de Lange Mare hoog op hun verlanglijstje. In 2015 bracht het Waterambacht Leiden zelfs een boekje met een Gedempte Grachtenwandeling uit dat in 2017 zelfs een tweede druk beleefde.

Wethouder North hoopt dat onderzoek uitwijst dat het Kort Rapenburg ‘ontdempt’ kan worden.

“Met het omleiden van de bussen en het autoluw maken van de binnenstad, wordt het wel mogelijk”, zegt North. “Hoe gaaf zou het zijn als Rapenburg en Kort Rapenburg weer echt verbonden zijn via het water en je daar ook weer kan varen.”

Centrummanagement Leiden denkt ook bij de binnenstadondernemers de handen wel op elkaar te krijgen voor het terugbrengen van het water op het Kort Rapenburg.

Ook centrummanager Gijs Holla staat achter terugbrengen van het water bij het Kort Rapenburg. “Er moet natuurlijk wel gekeken worden hoe duur dat is, maar het water ligt er nog. Dus als je op een vrij goedkope manier daar een prachtige gracht kunt terugbrengen, dan denk ik dat we daar wel voorstander van zijn.” Holla moet het idee nog wel bespreken met zijn achterban. Dat zijn de ondernemers in het centrum.

Leiden Politiek Kort Rapenburg ontgraven


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×