(Foto, video: Chris de Waard)

Verplaatsen kunstwerk verloopt niet helemaal volgens plan

Het knalgele houten kunstwerk ‘Tussentuin’ dat sinds eind 2020 in het Huigpark stond als onderdeel van de expositie ‘Welkom in Leiden’ is maandag verwijderd. En dat ging niet zonder slag of stoot. Of eigenlijk juist wel.

Tussentuin maakte deel uit van het project ‘Kunst in het Singelpark‘ waarbij vijf grote werken drie jaar lang in het Singelpark werden geplaatst. In september vorig jaar werd begonnen met het weghalen van de kunstwerken. Alleen Tussentuin, gemaakt door kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam, bleef staan. Het was de bedoeling om het een nieuwe bestemming te geven.

Folly
De Leidse kunstenaar Guido Winkler richtte samen met zijn echtgenote Iemke van Dijk enkele jaren geleden de Est Art Foundation op. Die zit één parkdeel verder in het Energiepark waar het tweetal werkt aan de Leiden Art Hub. Winkler vatte het plan op om Tussentuin uit elkaar te halen en op het Papegaaisbolwerk op een andere manier weer in elkaar te zetten. Het moest een folly worden. Dat is een bouwwerk met uitsluitend een decoratieve of kunstzinnige functie.

Vorkheftruck
Of de folly er daadwerkelijk komt, valt nog maar te bezien. Het uit elkaar halen van het kunstwerk verliep maandag minder voorspoedig dan gepland. Het houtwerk bleek op verschillende plekken in een minder goede staat dan de kunstenaar had verwacht en ook het inschakelen van een vorkheftruck was wellicht niet het beste idee.

De delen van het houten kunstwerk die niet meer hergebruikt zouden worden, gaan naar de activiteitenbegeleiding van daklozenopvang De Binnenvest. daar krijgen ze nu waarschijnlijk wat meer hout dan ze vooraf hadden ingeschat.

Cirkels
Winkler denkt dat er alsnog wel een en ander gedaan kan worden met het hout van het kunstwerk. In het Energiepark komen enkele cirkels met een doorsnee van tien meter. Die refereren aan de oude gascilinders die ooit op die plek stonden. Met EST wil hij wel zo’n plek adopteren en er bijvoorbeeld een gele vloer in leggen. “Of alsnog iets met bogen om de cirkels onderling te verbinden. Als een soort poort.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×