Foto: Gemeente Oegstgeest

Ook in herkansing nog kritiek op plan Almondehoeve

Ook de herziene versie van het plan voor nieuwbouw bij de Almondehoeve in Oegstgeest leidt tot ontevredenheid bij omwonenden en een deel van de oppositiepartijen. Coalitiepartijen, woningbouwvereniging MeerWonen en ‘knarrenhof’-initiatief Oegstgeester Hofjes zijn daarentegen overwegend positief.

“Dit plan laat denk ik zien dat het wel degelijk mogelijk is om, ook met private ontwikkelaars, betaalbare woningen te bouwen”, aldus raadslid Nico Janssen (PrO). De nieuwe zogenaamde Nota van Uitgangspunten kwam er nadat een eerdere versie op de dag van de bespreking teruggeroepen werd door de verantwoordelijk wethouder. In de nieuwe versie verandert er niet veel aan de belangrijkste onderdelen van de nieuwbouwplannen.

Bruggetje
Nog steeds is het de bedoeling dat er 160 woningen verrijzen op het gebied waar nu nog antiekwinkel Almondehoeve gelegen is. Maar belangrijke bezwaren, zoals het aantal woningen en een bruggetje, zijn nog steeds te horen. En ook het aantal bebouwde vierkante meters is nog steeds hoger dan eerder afgesproken.

Op basis van feedback is wel het een en ander aangepast. Zo is het omstreden bruggetje voor langzaam verkeer, aangepast naar enkel wandelaars. En ook het aantal bebouwde vierkante meters is lager doordat er anders omgegaan wordt met overdekte parkeerplekken.

Wethouder Kees Oudendijk over de nieuwste revisie van het plan voor de Almondehoeve.

Fijnstof
Voor vooral oppositiepartij VVD zijn de aanpassingen niet voldoende. “Het verbaast ons dat in dit plan met geen woord gerept wordt over de impact van fijnstof zo dicht bij een snelweg”, zegt raadslid Inge Oosterhuis, verwijzende naar de locatie van de ontwikkeling recht naast de A44. Hiernaast wordt over verkeersdrukte en lawaai te optimistisch gedacht en wordt er onvoldoende rekening gehouden zowel de woon- en omgevingsvisie die Oegstgeest eerder vaststelde, aldus de partij. “Wij krijgen steeds meer het gevoel dat ons iets door de strot geduwd wordt”, vindt het raadslid.

BVNL wil graag dat er minder sociale huurwoningen komen, “want die zijn er door scheefwoners toch nooit genoeg”, aldus raadslid Rolloos. Het CDA wil graag wat gedaan hebben aan het aantal bebouwde vierkante meters en stelt voor om geplande hofjeswoningen te verplaatsen naar de woonflat die in het plan ingepland is. Zo zou er meer ruimte moeten komen voor groen en water. De partij bereidt hiervoor een aantal amendementen voor op het plan.

“We gaan de amendementen goed bestuderen”, zegt wethouder Oudendijk. Voorstellen als het eerder aanplanten van groen staat hij dan ook voor open. Maar het is niet de verwachting dat er nog hele grote veranderingen doorgevoerd worden in de uitgangspunten van de gemeente voor de nieuwbouw.

Op 27 juni hakt de gemeenteraad een knoop door.

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek Nieuwbouw Almondehoeve


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×