Onderdeel van de emissievrije stadsdictributie is de Cityhub aan de Rooseveltstraat. (Foto: Chris de Waard)

Leiden stelt ontheffingen zero emissiezone vast

De gemeente Leiden zet de voorbereidingen voor invoering van een zero emissiezone in de binnenstad onverminderd door. Vanaf januari 2025 mogen bedrijven alleen nog maar bevoorraad worden met emissievrije voertuigen. Tot 2030 zijn er veel uitzonderingen. Welke dat zijn heeft de gemeente nu officieel vastgelegd.

Dat er ontheffingen voor de regels zouden komen was al langer duidelijk, en dat de plannen doorgaan ook, maar beide zaken zijn nu geformaliseerd. Dit ondanks kritiek van onder meer centrumondernemers en de VVD. Uitzonderingen zijn er onder meer voor Euro-6-vrachtwagens, hybride wagens, bedrijven die een nieuwe wagen niet kunnen betalen, of ondernemers die op de rand van faillissement staan.

Ook als de levertijd van emissievrije wagens te lang is, of als er nog geen emissievrij alternatief op een voertuig bestaat, is er een ontheffing mogelijk. Datzelfde geldt voor ondernemers die slechts af en toe in de binnenstad hoeven te zijn. Er komen dagontheffingen, die maximaal twaalf keer per jaar aangevraagd mogen worden. Hulpverleningsvoertuigen zoals brandweerwagens moeten in principe ook aan de regels voldoen, maar krijgen een ontheffing als een emissievrij alternatief niet beschikbaar is.

Wethouder Ashley North over de voorwaarden voor invoering zero-emissiezone

Loket
Ondernemers die een ontheffing aan willen vragen, kunnen terecht bij het loket ‘ontheffing zero-emissiezones’. De gemeente heeft dit loket nu gemachtigd de ontheffingen voor Leiden te verlenen. Het loket opereert op landelijk niveau en verleent ook ontheffingen voor andere gemeentes die zero emissiezones voor ondernemers instellen.

Per januari zijn er naast Leiden nog achttien andere gemeenten die een zero emissiezone voor bevoorrading instellen. Al die gemeentes krijgen met dezelfde uitzonderingen te maken. “Zo borgen we een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie”, aldus de gemeente. Uitstel komt er mede om deze reden niet. Ook al zitten niet alle ondernemers er op te wachten, brancheverenigingen willen juist wel dat de invoering gewoon doorgaat. “Die zeggen: wij zijn hier ons al vijf, zes, soms zeven jaar op aan het voorbereiden”, aldus wethouder Ashley North.

Gemeente
Dat ook de gemeente voor het eigen wagenpark gebruik gaat maken van ontheffingen, bevestigt de wethouder. “Maar wij zijn aan dezelfde regels gebonden als ieder ander. Dus dat betekent dat wij ook stap voor stap dat wagenpark gaan verschonen.”

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek Zero Emissie Stadsdistributie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×