De faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. (Foto: Wikimedia)

KNAW schorst Hofman na rapport grensoverschrijdend gedrag; partner op non-actief

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft professor Corinne Hofman geschorst als lid. Aanleiding is een rapport van de Universiteit Leiden over grensoverschrijdend gedrag van Hofman dat medio mei is verschenen.

“Het bericht van de Universiteit Leiden over ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van een van haar hoogleraren en haar partner gaat ook de KNAW aan. Het rapport van de universiteit heeft ons zeer geraakt. In eerste instantie gaat ons hart uit naar de melders en anderen op wier levens deze zaak mogelijk een grote impact heeft”, aldus de KNAW.

Het genootschap meldt voor haar medewerkers voor een veilig werkklimaat en een gezonde onderzoekscultuur te staan. “Gedrag zoals beschreven in het rapport van de Universiteit Leiden heeft daarin geen plaats.” De betreffende hoogleraar, prof. dr. Hofman, was lid van het KNAW-genootschap. Daarnaast was zij de laatste jaren vanuit de Universiteit Leiden gedetacheerd bij het KITLV, een instituut van de KNAW aan de Witte Singel in Leiden. Haar partner, dr. Hoogland, is in tijdelijke dienst bij het KITLV.

Op basis van het onderzoeksrapport van de Universiteit Leiden acht de KNAW het aannemelijk dat betrokkenen zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan ‘het in aanmerkelijke mate vertonen van grensoverschrijdend gedrag’. Het ging daarbij onder andere om pesten, intimidatie, schreeuwen en discriminatie. Dit gedrag leidde tot volgens de onderzoekscommissie tot een angstcultuur. Daarom heeft het KNAW-bestuur besloten om Hofman te schorsen als lid van het genootschap. In reactie daarop heeft zij haar lidmaatschap beëindigd. Hofman werd in april al op non-actief gesteld door de Universiteit Leiden.

De KNAW heeft de detachering van Hofman aan het KITLV stopgezet en Hoogland op non-actief gesteld.

 

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×