Impressie van het tracédeel Plesmanlaan in Leiden.

Raad van State zet licht op groen voor tracé Plesmanlaan van Leidse Ring Noord

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de bezwaren van een omwonende tegen het bestemmingsplan ‘Leidse Ring Noord Plesmanlaan’ van de gemeente Leiden afgelopen week ongegrond verklaard. Dit betekent dat de afgeving mag worden aangepast om zo het deeltraject Plesmanlaan van de Leidse Ring Noord mogelijk te maken.

De Leidse Ring Noord vormt samen met de A4, A44, N446 en de Rijnlandroute de Leidse Ring. De gemeente wil met de aanleg van die ringweg een betere doorstroming van het autoverkeer bereiken op het noordelijke deel van de ring. Dat gaat om de Plesmanlaan, Schipholweg, Willem de Zwijgerlaan en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. Hiervoor zijn aanpassingen aan bestaande wegen nodig en die passen niet helemaal in bestaande bestemmingsplannen.

Met het bestemmingsplan ‘Leidse Ring Noord Plesmanlaan’ maakt de gemeente Leiden aanpassingen mogelijk bij het deeltraject Plesmanlaan. Dit gebied bestaat uit een deel van de Plesmanlaan ten westen van het Plesmanviaduct, inclusief de kruising met de Darwinweg en de Vondellaan. Het plan is om twee T-kruisingen recht tegenover elkaar aan te leggen en drie onderdoorgangen voor voetgangers en fietsers. Dit zorgt volgens de gemeente voor een betere doorstroming van het verkeer, omdat voetgangers en fietsers zonder verkeerslichten de kruising kunnen passeren en auto’s niet meer hoeven te wachten voor kruisend langzaam verkeer.

Een omwonende is het niet eens met het bestemmingsplan en maakte bezwaar bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man vreest dat met de wegaanpassingen de luchtkwaliteit verslechtert door toename van verkeer. De gemeente had volgens hem daarom moeten kiezen voor een tunnel voor het autoverkeer in plaats van een verhoogde kruising. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak blijkt uit het onderzoek naar de luchtkwaliteit van de gemeente dat de wegaanpassingen ter hoogte van de Plesmanlaan maar een beperkte invloed hebben op de luchtkwaliteit. Het beroep van de omwonende is daarom ongegrond verklaard.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×