Er is sprake van een afname van dagvlinders zoals de Argusvlinder. (Foto: Gosia K. via Pixabay)

Biodiversiteit Leiderdorp: afname van Argusvlinder en Icarusblauwtje

Een afname van dagvlinders zoals de Argusvlinder en het Icarusblauwtje en een toename van het Klein geaderd witje. Dat is de stand van zaken in de gemeente Leiderdorp als het gaat om biodiversiteit. Dit blijkt uit de Trendanalyse Natuurmeetnet Leiderdorp 2017-2023. In 2017 is de gemeente gestart met het monitoren van de biodiversiteit in het dorp.

In dit onderzoek worden in meetrondes van drie jaar verschillende soortgroepen gemonitord, te weten: libellen en dagvlinders (jaar 1), vogels (jaar 2) en vleermuizen en vaatplanten (jaar 3). Leiderdorp deelt nu de resultaten van zeven jaar meten. Het doel van de metingen is om hierop te kunnen inspelen, aldus de gemeente, die de ambitie heeft om de biodiversiteit op haar grondgebied te vergroten. Daarvoor is data en kennis over de biodiversiteit in de gemeente essentieel. De bevindingen betrekt de gemeente in een biodiversiteitsplan dat in 2025 moet uitkomen.

De eerste resultaten laten zien dat er een flink aantal soorten voorkomt in Leiderdorp: maar liefst 20 soorten dagvlinders, 22 soorten libellen, 99 vogelsoorten, 359 soorten vaatplanten en 8 soorten vleermuizen zijn in de afgelopen jaren aangetroffen. Hieronder vallen ook een aantal soorten die op de Nederlandse Rode Lijst zijn opgenomen; het overzicht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) met soorten die dreigen te verdwijnen.

Wethouder Gebke Van Gaal: “Het is indrukwekkend dat wij in Leiderdorp zoveel soorten hebben. Het is cruciaal om goed zicht te hebben op deze inwoners om de rijkdom hiervan te vergroten. Het is belangrijk dat voor insecten, vogels en planten plek is en blijft in Leiderdorp.”

Trends
Op de data die uit de zeven jaar Natuurmeetnet zijn voortgekomen, zijn ook trendanalyses uitgevoerd. Voor een aantal vlinder- en libellensoorten die zijn aangetroffen, was het al mogelijk om vast te stellen of ze achteruitgaan, stabiel blijven of toenemen. Zo is er een sterke toename gezien van het Klein geaderd witje (een vlinder) en de Bloedrode heidelibel, maar is ook een sterke afname gezien van de vlindersoorten Argusvlinder en Icarusblauwtje.

Voor veel soorten was het echter nog niet mogelijk om trends vast te stellen, omdat per soortgroep nog maar drie keer is gemeten, en de daarbij aangetroffen aantallen soorten of aantallen individuen van soorten nog te erg schommelden om een duidelijke, statistisch kloppende lijn te laten zien. Daaruit blijkt dat het Natuurmeetnet nog maar kort bezig is.

Van Gaal: “Daarom zetten we het Natuurmeetnet voort en zijn we in 2024 begonnen met meetronde 3. De uitkomsten hiervan voegen we toe aan de reeds bestaande data en we berekenen dan opnieuw trends, zodat we steeds meer te weten komen over de biodiversiteit in onze gemeente.”

Biodiversiteitsplan 2025
De uitkomsten en aanbevelingen die al zijn opgenomen in de rapportages, is de gemeente momenteel verder aan het bestuderen. De bevindingen worden meegenomen in het biodiversiteitsplan dat begin 2025 wordt verwacht en vinden mogelijk ook hun weg naar gemeentelijke beheerplannen.

Duurzaamheid Leiderdorp


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×