(foto's: Felix Straatsma)

Bouwproject Nexus bespaart duizenden liters diesel

De nieuwe ‘innovatiehub’ Nexus op het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park wordt volledig emissieloos gebouwd. De uitvoerende bouwbedrijven Dura Vermeer en Fundex halen hun energie niet uit dieselgeneratoren, zoals meestal gebeurt in de bouw, maar uit drie grote batterijen van het bedrijf Greener Power Solutions.

De elektriciteit uit deze grofweg tienduizend kilo wegende batterijen wordt op dit moment gebruikt om de fundering van het nieuwe gebouw in de grond te boren. De kraan waarmee Dura Vermeer deze werkzaamheden uitvoert, draait nu voor het eerst op stroom in plaats van diesel. Hoewel het afstemmen van de batterijen op de machines een vrij complex proces is, waar veel trial and error bij komt kijken, gaan de bouwwerkzaamheden zelf er niet anders aan toe dan voorheen.

Marnix Griffioen van Greener Power Solutions over emissieloos bouwproject Nexus.

Er is nogal wat stroom nodig om de fundering van het nieuwe gebouw op zo’n vijftig meter diepte aan te leggen. “Je moet je ongeveer voorstellen dat deze boorstelling per dag net zoveel verbruikt als een huishouden in honderd dagen. Heel veel energie dus”, zegt Marnix Griffioen van Greener Power Solutions. Hij durft niet exact te zeggen hoeveel uitstoot dit bouwproject in totaal zal besparen. “Maar als je dit in dieseluitvoering zou doen, zou je duizenden liters diesel per week opstoken. Die besparen we in ieder geval.”

Griffioen vindt het ‘buitengewoon stoer’ van de gemeente Leiden dat zij geëist heeft dit bouwproject emissieloos te laten uitvoeren. Hij is dan ook enthousiast over het project. “Ik ben ervan overtuigd dat als andere bouwers en gemeenten zien dat dit kan, dit vaker gevraagd gaat worden. Dit gaat zeker weten meerdere deuren openen.”

Het bouwproject in kwestie, Nexus, wordt een bedrijfsverzamelgebouw met ruimte voor life science laboratoria, kantoren, vergaderruimten en een restaurant. Deze zogenoemde innovatiehub telt vier verdiepingen, met een totaaloppervlak van ruim 9.100 vierkante meter, een parkeergarage en drie privé-buitenterrassen. Volgens de planning is de bouw in het vierde kwartaal van 2025 voltooid. De grond waarop Nexus gebouwd wordt, is eigendom van de Universiteit Leiden.

Duurzaamheid Leiden Oegstgeest Entreegebied Leiden Bio Science Park


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×