Artist impression entreegebied LBSP.

‘Het Bio Science Park kan niet zonder woningen’

De Universiteit Leiden wil graag woningen op Nieuw-Rhijngeest Zuid aan de rand van het Bio Science Park in Oegstgeest. En dat heeft een duidelijke reden, zegt directeur van het Universitair Vastgoedbedrijf Michel Leenders. “Voor de bedrijven op het park is het fijn als het er ook na vijf uur gezellig is. Maar voor horeca heb je voldoende mensen nodig. Daarom zijn woningen zo belangrijk.”

Lees ook: Er was twaalf jaar nodig voor de bouwplannen op Nieuw-Rhijngeest Zuid

Sinds 2012 wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park. Gaandeweg is het idee om er alleen een bedrijventerrein van te maken, omgevormd tot de ontwikkeling van een Science Campus. Op het Leidse deel worden rond het huidige Universitair Sportcentrum, het Entreegebied, de komende jaren ongeveer 1.100 woningen en uiteenlopende voorzieningen gebouwd.

Op het nog aan te leggen centraal gelegen Campusplein in dat Entreegebied kunnen studenten, bedrijven en inwoners uit de omgeving elkaar in de toekomst ontmoeten. “Een grote waterpartij met zitplekken maakt het plein extra aantrekkelijk voor ontspanning en ontmoeting”, omschrijft de universiteit het in de plannen. “Het Campusplein is daarnaast ook geschikt voor grote evenementen.”

Op het Oegstgeester deel Nieuw-Rhijngeest Zuid moet de nieuw aan te leggen haven in de binnenrijn die verbindende functie krijgen. In de Nota van Uitgangspunten voor het gebied is vastgelegd dat daar 1.500 vierkante meter horeca mag komen, zoals restaurants en hotels. Ook is er ruimte voor 200 vierkante meter ondersteunende detailhandel, zodat het gebied ook buiten kantoortijden gaat leven.

Dit artikel is onderdeel van een serie over het gebied Nieuw-Rhijngeest Zuid, waar de komende jaren honderden woningen zullen worden gebouwd. Een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds heeft de benodigde extra tijd voor deze productie vrijgemaakt, waardoor het voor IJsbrand Terpstra (Sleutelstad) en Willemien Timmers (Oegstgeester Courant) mogelijk was om archiefmateriaal te bekijken en een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur. Alle artikelen uit deze serie verschijnen ook in de Oegstgeester Courant, waarmee voor deze productie is samengewerkt.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Entreegebied Leiden Bio Science Park Nieuw-Rhijngeest Zuid


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×