De GNSV werd eind 2021 in Leiden opgericht. (Foto: GNSV, via Instagram)

Leiden tegen Fascisme fel tegen aanwezigheid extreemrechtse studentenvereniging op EL CID-markt

De organisatie Leiden tegen Fascisme (LTF) trekt fel van leer tegen het toelaten van de extreemrechtse studentenvereniging GNSV op de EL CID-informatiemarkt die maandag rond de Nieuwe Rijn wordt gehouden.

“De Universiteit Leiden heeft ervoor gekozen om ze een kraampje te laten beheren. Dit is een onacceptabele en onbegrijpelijke keuze”, aldus de organisatie in een verklaring. “Deze extreemrechtse groep is de studententak van neofascistische groepering ‘Geuzenbond’. Dat is al veelvuldig aangetoond door het onderzoekscollectief Capitol Terrorist Exposers en wordt volgens LTF ook beaamd door onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting die hen beschrijft als rechts-extremistisch.”

Weigeren
Namens de EL CID-organisatie reageert Manon van der Zwart desgevraagd op het toelaten van de Groot-Nederlandse Studentenvereniging. “In principe kan elke organisatie die actief is in het Leidse studentenleven zich op de El CID-informatiemarkt presenteren. We willen een inclusieve en veilige markt organiseren en we hebben gekeken of de GNSV dat in de weg staat en dat lijkt niet het geval.” Van der Zwart zegt verder nog dat er in dit geval extra overleg heeft plaatsgevonden met de Universiteit Leiden. “Daaruit zijn geen gronden naar voren gekomen om ze te weigeren.”

Dreiging
De Groot-Nederlandse Studentenvereniging onderhoudt volgens Leiden tegen Fascisme ook nauwe banden met Voorpost en andere rechtsextremistische organisaties. “Leden van GNSV zijn zijn gesignaleerd tijdens een extreemrechtse manifestatie in België waarbij werd gesproken van de ‘eindoplossing’, een verwijzing naar de Holocaust.” LTF vindt dat de Universiteit Leiden de GNSV had moeten weren van de EL CID-markt. “Door ze een plekje toe te kennen op de informatiemarkt geeft de universiteit hun een onofficieel stempel van goedkeuring en draagt zo bij aan de rekrutering van studenten voor een ideologie die een directe dreiging vormt voor hun medestudenten.”

Strafbare feiten
Het gaat volgens Leiden tegen Fascisme niet om vrijheid van meningsuiting, maar om een podium geven aan extremisme, strafbare feiten. Vorig jaar leidde de aanwezigheid van GNSV tijdens de kennismakingstijd in Nijmegen tot ongeregeldheden en een vechtpartij. Daarbij werd iemand uit Oegstgeest opgepakt. “De Universiteit Leiden geeft een schrikwekkend signaal af aan alle EL CID-lopers. Namelijk dat extreemrechts is hier welkom is.”

Praeses Frank Dijk van GNSV Leiden laat in reactie op de verklaring van Leiden Tegen Fascisme weten dat zijn organisatie niet extreemrechts is. “Wij zijn het oneens met die foutieve omschrijving.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×