Het nieuwe terras van Café De Uyl op het plein voor de Hooglandse Kerk. (Foto: Felix Straatsma)

Kort geding omwonenden vanwege terrasvergunning Café De Uyl

Buurtbewoners van de Hooglandse Kerk spannen samen met de Stichting Vrienden van de Hooglandse Kerk een kort geding aan tegen de gemeente Leiden. Ze hebben grote bezwaren tegen de nieuwe terrasvergunning van Café De Uyl van Hoogland.

Volgens Jos Hemelaar, advocaat van de omwonenden en de stichting, heeft de gemeente nooit goede argumenten gegeven voor het toestaan van een terras op het plein voor de kerk. Het besluit van de gemeente om het bestemmingsplan van dit plein tijdelijk aan te passen – de beslissing die het überhaupt mogelijk maakte voor horeca-eigenaars om hier een terrasvergunning aan te vragen – is volgens hem vrij haastig genomen en nooit goed onderbouwd.

“Sterker nog”, zegt Hemelaar, “de gemeente ging met dit besluit tegen de aanbevelingen van haar eigen adviescommissie in. Samen met de Historische Vereniging Oud Leiden en Erfgoed Leiden e.o. pleitte de adviescommissie nadrukkelijk voor het beschermen van Leids cultureel erfgoed en voor het belang van gratis toegankelijke, openbare ruimte.

Overlast
De omwonenden van het plein aan de Nieuwstraat vrezen dat het uitgebreide terras meer overlast zal veroorzaken. “Mensen blijven daar tot diep in de nacht rondhangen, ook als het terras officieel gesloten is. Dat zorgt voor geluidsoverlast”, zegt Hemelaar. “Men blijft daar lallen, ook na sluitingstijd en de volgende dag liggen er gebroken glazen en braaksel op het plein.”

Sander Dubbeldeman, mede-eigenaar van Café De Uyl van Hoogland, zegt met omwonenden gesproken te hebben. Volgens hem ervaren zij geen extra overlast door het nieuwe terras. Verder zegt hij dat zijn nieuwe terras op het plein al dicht gaat om 23.00 uur, eerder dan de rest van zijn zaak. “Dat hebben we zelf geopperd om de buurt tegemoet te komen.”

Coronapandemie
Tijdens de coronapandemie stond de gemeente De Uyl van Hoogland, The Bishop, Bar Lokaal en De Gaanderij toe om op het plein voor de kerk een terras neer te zetten, zodat ze hun misgelopen inkomsten enigszins konden compenseren. Het succes van dit terras destijds, maakte dat meerdere ondernemers hun terras op het plein – ook na de coronapandemie – in stand wilden houden. Ook vanuit de lokale politiek kwam hiervoor steun. Maar in de buurt is dus niet iedereen daar blij mee.

Het kort geding vindt plaats op 3 september 2024.

 

Advertentie

Economie Leiden Link in bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×