(Foto: Wikipedia)

Gemeente Wassenaar verlaagt verkoopprijs Koffiehuisje

De gemeente Wassenaar is er niet in geslaagd om het Koffiehuisje aan de Buurtweg 116 te verkopen. Het afgelopen jaar werd daarvoor een openbare procedure doorlopen, waarbij de gemeente ook een aantal criteria opgestelde waar de toekomstige eigenaar aan zou moeten voldoen.

Het ging daarbij niet alleen om de minimale prijs, maar ook over de bestemming en het traject waar de koper aan moest voldoen. Die moest onder meer een plan voor de exploitatie indienen en zou daarnaast ook nog een Bibob-procedure moeten doorlopen. Daarbij wordt gekeken hoe een potentiële koper de aanschaf financiert om zo ondermijning te voorkomen.

Drempel
Hoewel zich meerdere geïnteresseerden bij de gemeente Wassenaar hebben gemeld, heeft dat uiteindelijk niet geleid tot een kandidaat die voldeed aan alle voorwaarden. Daardoor is het Koffiehuisje nog niet verkocht. De gemeente heeft nagevraagd wat de bezwaren waren bij de geïnteresseerden en vooral de minimale vraagprijs bleek een te grote drempel. Ook de eis om bij de openbare inschrijving een exploitatieplan aan te leveren schrok potentiële kopers af.

Nieuwe verkoopprocedure
Er wordt nu een nieuwe verkoopprocedure opgesteld, waarbij het Koffiehuisje via een openbare bekendmaking in lokale media, de gemeentewebsite en een makelaar te koop zal worden worden aangeboden. Om de verkoop een grotere kans van slagen te laten geven, wil het college de minimale verkoopprijs verlagen. Voordat de nieuwe verkoopprocedure wordt gestart, onderzoekt de gemeente eerst nog de juridische consequenties van een lagere prijs. Het bestemmingsplan en de vergunning van lichte horeca blijven in stand. Daarmee blijft de  bestemming gelijk aan wat eerder met omwonenden besproken is. Ook moet een potentiële koper nog steeds een Bibob-procedure doorlopen.

Erfgoed
Het college wil dit culturele erfgoed behouden voor Wassenaar en zet daarom in op verkoop. “Het Koffiehuisje schenken aan bijvoorbeeld een museum buiten de gemeente is op dit moment niet aan de orde”, zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Eerder toonde het smalspoormuseum aan het Valkenbergse meer belangstelling. Verplaatsing doet volgens het gemeentebestuur afbreuk aan de cultuurhistorische plek van het Koffiehuisje in Wassenaar en zou bovendien betekenen dat het Koffiehuisje zijn status als Rijksmonument verliest. De gemeente hoopt dat het Koffiehuisje nu in het eerste kwartaal van 2025 kan worden overgedragen aan een nieuwe eigenaar.

Advertentie

Maatschappij Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×