LIVEBLOG - Nacht van Ontdekkingen 2024

Via dit liveblog doen we de hele avond van 19.00 tot 00.00 uur verslag van de activiteiten tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Ook op ons online radio- en televisiekanaal wordt verslag gedaan vanaf het festivalterrein. Luister mee online via de playknop links bovenaan deze pagina. Klik voor het tv-kanaal op deze link.

Ga met ons mee op ontdekking en lees, luister en kijk vanaf 19.00 uur naar het kunst- en kennisfestival De Nacht van Ontdekkingen op Sleutelstad.nl

Bij het Academiegebouw van Universiteit Leiden, de Hortus botanicus, het PJ Veth gebouw, de Pieterskerk Leiden, het ’s Gravensteen en de Oude Sterrewacht ontdek je beginnende makers, jonge onderzoekers en kunstenaars. Een ware ontdekkingstocht langs muzikale optredens, exposities, theatervoorstellingen, debatten, workshops en inspirerende lezingen rondom de thema’s kunst en wetenschap.

Zelf de Nacht van Ontdekkingen meemaken is natuurlijk ook helemaal geweldig. Daarvoor moet je nog wel even snel een ticket scoren.

Het Sleutelstadteam is klaar voor de Nacht van Ontdekkingen. Ben jij er ook? Of volg je ons hier op het liveblog?
In de studio zitten Jaap van Sandijk, Henny Zwaan, Arjen Kennis. Verslaggevers op de locaties Emile van Aelst, Jan Frensen, Nicky Geersinga, en Maarten Mulder. Niet op de foto maar wel prominent aanwezig deze avond: Angelique van der Kaaij en Chris de Waard.

De sfeer tijdens deze editie van de Nacht van Ontdekkingen zit er al vroeg in met het duo Plaatjes vullen Gaatjes

 

De officiële opening van de Nacht van Ontdekkingen werd gedaan door organisator Alexander Mouret met Burgemeester Peter van der velden en Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur Universiteit.

 

Ontdekken is ook Speeddaten. Verslaggever Jan Frensen ging op onderzoek uit.

Verslaggever Jan Frensen krijgt leert alle fijne kneepjes van het speeddaten.

Geurbeleving: Waarom ruiken bloemen vaak zo heerlijk? En sommige andere planten juist heel afschuwelijk? Kom het ruiken… en dat deed verslagever Nicky Geersinga.

Curved sounds: Ontdek de onderliggende harmonie en complexiteit van wiskundige structuren. Het is een interactieve audiovisuele ervaring die Lissajous-curven sonificeert: curven gevormd door het combineren van twee loodrechte sinusgolven, waarbij hun harmonische frequenties de resulterende patronen bepalen. Begrijpt u het nog?

 

Directeur Martijn Bulthuis van Leiden en Partners over het belang van de Nacht van Ontdekkingen.

 

Pendulum Wave. Dit moet echt ontdekt worden, de schoonheid van natuurkunde. Een Pendulum Wave is een visualisatie van de schoonheid van natuurkunde, een bewegend kunstwerk. Het eerste model werd ontworpen en geconstrueerd in de 19e eeuw door filosoof en natuurkundige Ernst Mach. Leidse muzikant en natuurkundige Jan Stroomer besloot voor zijn compositie over de slingerbeweging een eigen Pendulum Wave installatie te bouwen van maar liefst twee meter hoog. Met 15 verlichte slingers is het een betoverend schouwspel in de nachtelijke duisternis.

Jan Stromer en zijn Pendulum Wave.

Een ontspannen momentje met Jazzu band JUNO in de Hortus.

 

Ontdek meer over de organisatie van de Nacht van Ontdekkingen, Chris de Waard in gesprek met Alexander Mouret

Maarten Mulder Ging Even Luisteren Naar Salamander. Deze vijfkoppige band heeft onlangs een frisse start gemaakt op het Utrechts Conservatorium en staat nu te popelen om te laten horen wat het in huis heeft. Samengesteld uit gitaar, contrabas, drums, zang en trompet zorgt deze groep jonge honden voor een mix van dansbare neo-soul/funk à la D’Angelo, RH factor of Jordan Rakei die het energieniveau in de ruimte zal doen stijgen.

Het blijft bijzonder om de bijdrage van onze verslaggevers op de redactie van Sleutelstad te ontvangen. Jan Frensen – ja alweer – kwam Rafaele Andrade tegen met Knurl – een soort cello.

Natuurlijk moest onze verslaggever ook zelf ondervinden hoe je instrument kunt – uhm – bespelen.

 

Verslaggever Jan Frensen heeft duidelijk de smaak van het ontdekken te pakken. Jan Frensen spreekt met Ugo Dehaes over dansende robots.

 

 

Even tijd voor een klein stukje muziek van met acht cello’s van Surfaces van Cello Octet Amsterdam.

 

Robin De Lange van het Virtual Reality Lab legt aan Jan Frensen uit wat het VR Lab betekent. Zoals bijvoorbeeld het  verkennen van de mogelijkheden van Virtual Reality, Augmented Reality, Artificial Intelligence en andere nieuwe digitale technologie.

Robin de Lange

Verslaggever Maarten Mulder is Daniel Simu tegengekomen. Simu is van Acrobot en danst met een robot. Of iets wetenschappelijker: met zijn op maat gemaakte robotacrobaat herdefinieert Daniel Simu ons begrip van de samenwerking tussen mens en machine. Met een spannende mix van jongleren en acrobatiek vertelt hij zijn persoonlijke verhaal over de ontdekking van de Acrobot en trekt hij in één adem onze band met machines én de toekomst van podiumkunsten in twijfel.

Acrobot op het podium,

Het volgende verslag van Jan Frensen is waarschijnlijk voer voor veel discussie. Hij was bij de lezing ‘waarom mannen beter zijn dan vrouwen’ van Femke Nijboer.

De gezondheidszorg staat op knappen. Net als de broek van meer dan de helft van de Nederlanders. Hoewel we langer leven, leven we meer jaren in ongezonde toestand. We zijn te zwaar, te ongelukkig en te chronisch ziek. Om dit explosieve onderwerp toch met wat humor bespreekbaar te maken, maken we er een wedstrijdje. Spoiler alert: mannen zijn (…) dan vrouwen.

 

Jan Frensen en Femke Nijboer.

 

Omdat het kan én mag. Een fotogalerij met beelden van de Nacht van Ontdekkingen.

  • Presentatie duo Nacht van Ontdekkingen op Sleutelstad.nl
    Presentatie duo Nacht van Ontdekkingen op Sleutelstad.nl

Als het al wat later op de avond krijgen mensen trek, lekkere trek en wat is er dan lekkerder dan een stroopwafel. Deze mensen trotseren een rij van tenminste een half uur.

 

Verslaggever Maarten Mulder hoort met verbazing aan dat ook dieren muzikaal zijn. Dat vertelt Michele Spierings. Zij gaf tijdens de Nacht van Ontdekkingen een college over de muzikale capaciteiten van verschillende diersoorten en wat we hiermee kunnen leren over onze eigen muzikaliteit.

 

Een bijzondere combinatie van muziek, kunst en desserts.  Vocaliste Vivienne Aerts en patissier Ted Steinebach in ‘Vervool’. Het is ‘immersive blend van vervulling en gevoel’, een interdisciplinaire show met experimentele muziek en eetbare abstracte kunst.

 

Soms is een kleine beetje uitleg op zijn plaats. Heel informatief bordje bij de Wax Worm.

Wax Worm in zijn/haar natuurlijke omgeving.

Frustration Disembodied is een Interactive expositie van Artur Dobija. Het programmeren van ‘dingen’ is niet makkelijjk. Coding kennis en skills en allemaal gemedieerd door keyboards en text editors. Een script doet precies wat er geschreven staat. Een toetsaanslag is een toetsaanslag en vervloekt zijn de understatements. Tijdens de Nacht van Ontdekkingen krijgt de machine een koekje van eigen deeg.

Frustration Disembodied in actie.

Cultuur Leiden Link in Bio Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×