Het gezin van Svetlana dat na de Russische invasie uit het Oekraïense Mikolajiv vluchtte, vond twee jaar geleden onderdak in Leiden. Zij, haar man Ivan en hun twee kinderen verblijven nog steeds in de opvang voor Oekraïners in een oude school aan de Lammenschansweg. Svetlana en Ivan willen dolgraag terug naar Oekraïne, waar hun ouders zijn achtergebleven, maar Russische bommen en drones vallen nog steeds op hun stad. Hoe gaat het met ze na die twee jaar in Leiden?
“We hebben ons zo goed mogelijk aangepast. We kennen inmiddels het een en ander van de omgeving en van Nederland”, vertellen ze. “We waren onder meer in de Hortus botanicus en in Naturalis, ook hebben we Amsterdam bezocht.” Zoon Dyma (12) en dochter Katja (10) hebben al goed Nederlands geleerd. Ze zitten op wereldschool Leimundo, die taallessen en onderwijs voor nieuwkomers verzorgt. Ze volgen een Nederlands lesprogramma en gaan op schoolreis naar dierentuin Blijdorp. Ze hebben ook zwemles. Naast Nederlands onderwijs volgen ze Oekraïens onderwijs, zodat ze daarop aansluiting hebben als ze te zijner tijd naar hun land teruggaan.
“We zijn Nederland en Leiden dankbaar voor alles wat we hier krijgen, ook voor de baan van Ivan”, zegt Svetlana. Ivan kon gaan werken bij een bedrijf in Sassenheim dat vlees produceert en exporteert. Ondanks de Oekraïense dienstplicht voor zijn leeftijdscategorie hoeft hij niet naar het front. Om medische redenen is hij vrijgesteld.
Baan
Svetlana is onderwijzeres en gaf in Leiden eerst -op afstand- les aan Oekraïense kinderen, maar ze heeft nu buitengewoon verlof opgenomen. En ze zou hier wel willen werken en ze zoekt ook naar een baan maar dat is wegens taalproblemen erg lastig. Ze kan in Oekraïne weer in het onderwijs aan de slag zodra ze naar hun land zijn teruggekeerd..
Want dat is wel hun bedoeling, om niet te zeggen hun vurige wens. “Onze ouders wonen daar. Daar zijn de graven van onze grootouders. We spreken elke dag met onze ouders. Oekraïne is ons land en we willen terug, maar dat kan nog niet”, zegt Svetlana. “Als ze nou maar eens gingen onderhandelen en er vrede kwam. Er zijn zo veel doden gevallen en zo veel kinderen zijn wees geworden. Vreselijk.”
Energie-infrastructuur onder vuur
Volgens Ivan is de situatie iets minder erg dan in het begin van de oorlog, die in februari 2022 begon met de Russische invasie. “Toen werden we de hele dag gebombardeerd, nu zijn er vooral in de ochtend en in de avond bommen en drones. Het is dus nog steeds ontzettend onveilig”, vertelt Ivan. “De helft van Cherson, waar onze stad Mikolajiv vlakbij ligt, is door Rusland bezet. Verder ligt de energie-infrastructuur permanent onder vuur. Stroom en water zijn niet de hele dag voorhanden.”
In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar. Op 24 augustus in dat jaar riep het Oekraïense parlement de onafhankelijkheid uit. Ieder jaar wordt op die dag Onafhankelijkheidsdag gevierd. Een viering met een zwart randje gezien gezien de bezetting door Rusland van delen van Oekraïne. Ook in Leiden vierden de Oekraïners onlangs weer Onafhankelijkheidsdag, en er was een tekenwedstijd. Svetlana’s dochter Katja maakte de mooiste tekening. Ze laat trots de prijs zien die ze won.
Verhuizing
Omdat de oude school aan de Lammenschansweg wordt gesloopt voor de bouw van seniorenwoningen, moet het gezin van Svetlana en Ivan in januari 2025 verhuizen naar een andere opvanglocatie, aan de Archimedesweg op het Leiden Bio Science Park. Er is nog een andere verandering voor hen: sinds 1 juli moeten Oekraïense vluchtelingen een eigen bijdrage betalen voor de kosten van hun verblijf in Nederland.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907