Wethouder Kees Oudendijk heropende het Waterrad met enkele leerlingen van basisschool De Vogels. (Foto's: Willemien Timmers)

Kunstwerk het Waterrad na sloop-discussie heropend

Het Waterrad van kunstenaar Hanshan Roebersop in de Oegstgeester wijk Poelgeest is afgelopen week feestelijk heropend. Donderdagmiddag werden geïnteresseerden eerst ontvangen in de aula van basisschool De Vogels aan de Jac. P. Thijsselaan waar een korte film van filmmaker Thomas Roebers werd vertoond over het verhaal achter Het Waterrad. Aansluitend wandelden de aanwezigen naar het beeld voor de formele heropening.

Die opening was bijna niet mogelijk geweest. Eerder besloot de gemeente Oegstgeest om het kunstwerk te slopen. Er klommen kinderen in het rad en dat bleek gevaarlijk. In de loop der jaren deden zich twee incidenten voor met spelende kinderen. Een extern adviesbureau stelde in 2020 een rapport op waaruit bleek dat het waterrad ook met allerlei maatregelen niet volledig veilig gemaakt kon worden.

Sloop
Met de kunstenaar werd vervolgens afgesproken om het kunstwerk te verfilmen, voordat er tot sloop overgegaan zou worden. Door alle ophef rond de voorgenomen sloop kwamen voorstanders van het kunstwerk in actie. Bewoners van Poelgeest begonnen een petitie waarmee uiteindelijk 356 omwonenden aan de gemeenteraad lieten weten dat ze het kunstwerk wilden behouden.

Behouden
Na een second opinion van een ander adviesbureau besloot het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest om het Waterrad alsnog te behouden. De afgelopen maanden is onderhoud aan het kunstwerk gepleegd, waarna het dus feestelijk kon worden heropend.

Advertentie

Cultuur Maatschappij Oegstgeest Waterrad Poelgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×