Burgemeester Peter Heijkoop nam op 20 september het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. (Foto: Reanne van Kleef)

Sporen van 3 oktober in boek en documentaire: 'Opeens gaat het iets betekenen'

Archeoloog en journalist Ruurd Kok dook ter gelegenheid van 450 jaar 3 October in de geschiedenis van Leidens Ontzet. Hij schreef het boek Sporen van Drie Oktober en is een van de makers van de gelijknamige documentaire die komende dagen nog een aantal keer te zien bij Sleutelstad. In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelde Kok over zijn project.

Als archeoloog is Kok geïnteresseerd in sporen onder en boven de grond. Een van de mooiste, vindt hij, is de ruïne bij de toren in Warmond. De kerk die daar stond is in 1573 verwoest om te voorkomen dat de Spaanse soldaten zich hier zouden kunnen verschuilen. Het is een minder bekende kant van de geschiedenis van Leidens Ontzet: de enorme verwoesting en ontreddering op het platteland om Leiden heen.

In Leiden zelf is natuurlijk veel te vinden. “Je ontdekt allerlei plekken in de stad die iets met het ontzet te maken hebben”, vertelt Kok. “Daar fiets je dan al jaren langs, en opeens gaat het iets betekenen.” Maar ook verder weg heeft Leidens Ontzet zijn sporen nagelaten, zoals in Zoetermeer, Noordwijkerhout en Capelle aan den IJssel. Plaatselijke historici bleken heel behulpzaam bij het onderzoek.

Het hele project kwam tot stand met medewerking van vele culturele instellingen in Leiden. Uniek is dat ook verschillende onderwijsinstellingen meewerkten: Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en Mbo Rijnland.

Cultuur071: Ruurd Kok over project Sporen van Drie Oktober.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×