Na tien jaar neemt Martijn Otten afscheid van de Leidse politiek. Sport speelde een belangrijk rol in zijn tijd als gemeenteraadslid. “Tien jaar geleden stond sport een stuk lager op de prioriteitenlijst van de gemeente”, zegt Otten. “Als je dan kijkt waar we nu staan, is dat echt een wereld van verschil.”
De meest in het oog lopende projecten zijn volgens Otten de nieuw opgeleverde sportaccommodaties, zoals de sporthal, ijsbaan en zwembad. “Die hadden twintig jaar geleden al vervangen moeten worden, we hebben echt een inhaalslag gemaakt. Ik ben blij dat dat gelukt is.”
Op die nieuwe accommodaties was en is nog flinke kritiek, want de ijsbaan is te kort en er zijn te weinig stoeltjes in de topsporthal, om er een paar te noemen. Otten kent de kritiek ook. “We hebben er bijna zeventig miljoen euro ingestoken, maar we hebben ook keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld als waterpolostad heeft Leiden gekozen voor een zwembad dat heel geschikt is voor die sport en minder voor het baanzwemmen. Als we twintig miljoen euro extra hadden gehad, was het allemaal nog mooier geweest.”
Demonstraties
In de tien jaar als duoraadslid en raadslid heeft Otten veel dossiers voorbij zien komen. Het moment in 2016 dat de ijshal wel eens zou kunnen sneuvelen vanwege de kosten, herinnert hij zich nog goed. “De gemeente kwam twintig miljoen tekort. Het leek erop dat we niet zowel een sporthal, een zwembad als een ijsbaan konden bouwen.” En toen stond de ijshal op de tocht. “Er waren demonstraties, ik herinner me schaatsers op het Stadhuisplein. Er was veel politieke discussie en toen is er toch extra geld op tafel komen.”
Een ander heet hangijzer was het extra hockeyveld in het Roomburgerpark. “Er lag een mooi plan voor de sport, de wijk en ook het groen”, zegt Otten. “Maar dat is niet gelukt. Het plan werd in een referendum weggestemd. Dat is politiek, soms krijg je ergens geen meerderheid voor.”
Sportplaza
Otten is er trots op dat een initiatiefraadsvoorstel van zijn hand wel van de grond is gekomen. “Tijdens coronatijd schreef ik dat voorstel voor een sportplaza, waar kinderen gratis sportspullen kunnen lenen en kennismaken met diverse sporten. Dat is gelukt en overgenomen door buurtsportcoaches.”
Toch ziet Otten nog werk genoeg voor de toekomst. “Hockey krijgt een opblaashal en rugby een nieuw veld, maar we moeten nog een stap naar voren zetten. Er is een enorm ruimtetekort voor de zaalsporten. Er moet minimaal een sporthal bij en over tien jaar nog een tweede. Waar die moeten komen, is de grote uitdaging.
Ook het ondersteunen van de verenigingen vanuit de gemeente moet beter. Het is lastig voor sportclubs om leden en vrijwilligers vast te houden. En dan komen er vanuit de gemeente allerlei extra taken bij. Een gezonde sportkantine, alcohol- en rookbeleid, VOG voor alle trainers. Allemaal goed, maar die bestuurders van sportverenigingen zijn ook allemaal vrijwilligers die weer een taak erbij krijgen. Daar kan de gemeente meer bij helpen.”
Kijksport
Nu het raadslidmaatschap er bijna op zit, krijgt Otten meer tijd om zelf te sporten. “Op papier is het raadslid zijn een een parttime baan, maar je bent altijd aanspreekbaar. Dus in de praktijk is het meer. Ik kijk er naar uit wat meer tijd te hebben voor andere zaken. Zelf ben ik het beste in schaken, dat doe ik bij een tweede divisie-club in Leiderdorp. Maar dat is niet echt een kijksport. Handbal vind ik ook leuk om zelf doen en ook om naar te kijken.”
Op donderdag 10 oktober neemt Martijn Otten afscheid van de Leidse gemeenteraad.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907