(Foto en video: Jan Frensen)

Nazaten Herman Boerhaave bezoeken kasteel Oud Poelgeest

Nakomelingen van wetenschapper Herman Boerhaave brachten maandag een bezoek aan kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Het kasteel werd precies 300 jaar geleden aangekocht door de wetenschapper. Om dat te vieren kwam Dorpsmarketing Oegstgeest eerder al met een fietsroute en een speciale koek. Nu bracht Dorpsmarketing dus nazaten van Boerhaave zelf bijeen.

“Hij wilde het eigenlijk voor de grond”, vertelt dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt. Boerhaave was in zijn werk als wetenschapper en botanicus ook actief in de Hortus Botanicus, maar die tuin was voor hem te klein. Het landgoed Oud Poelgeest had dat land wel, en bood plek voor bijzondere bomen, planten en kruiden. Dat er een landhuis van toen al ruim twintig kamers stond was mooi meegenomen.

Uitdaging
In totaal acht nazaten werden in opdracht van Dorpsmarketing Oegstgeest opgespoord door de Historische Vereniging Oegstgeest. Dat was nog een behoorlijke uitdaging, want in genealogie wordt meestal terug in de tijd gekeken. Om vooruit te kijken en nazaten te vinden loop je al snel tegen allerlei privacywetgeving aan die het proces een stuk bemoeilijkt. Toch is het de vereniging met verschillende methoden gelukt om de nazaten op te sporen. Omdat Boerhaave maar één dochter had die kinderen kreeg deelt geen van de nazaten zijn achternaam.

Ook eigendom van het landgoed is de nazaten voorbijgegaan. Nazaat Nancy Elias Witsen-Kool vertelt dat het landgoed al snel weer verkocht werd. “In 1825 is het verkocht aan een andere familie, en in 1940 is het in eigendom gekomen van de gemeente.” Inmiddels is het kasteel een hotel en evenementenlocatie.

Dorpsmarketing organiseert nog tot het einde van het jaar allerlei activiteiten in het kader van Herman Boerhaave. “Denk aan begeleide wandelingen, stukjes fietsroutes en nog veel meer.”

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×