De brug is sinds 2019 afgesloten voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer. (Foto: Jan Frensen)

Vervanging Duikerbrug Oegstgeest vertraagd tot 2029

Een bruggetje aan het einde van de Dorpsstraat in Oegstgeest staat al sinds 2019 op instorten en moet nodig worden vervangen. Het vervangen van de zogenaamde Duikerbrug is na een eerdere vertraging nu opnieuw vertraagd en gaat tot minstens 2029 duren. “In dezelfde tijd hebben ze de volledige Notre Dame hersteld, maar is er met dit bruggetje nog niets gebeurd”, zegt CDA-raadslid Tobias van der Hoeven.

Het dossier rond de Duikerbrug is lang, en werd in 2019 door toenmalig wethouder Glasbeek al ‘gênant‘ genoemd. Want ook voordat de brug in 2019 tijdelijk afgesloten werd, en later voor enkel fietsers en voetgangers weer opengesteld werd, liep er al meer dan tien jaar een discussie over de brug. In 2005 werd namelijk al bepaald dat de brug vervangen moest worden.

Tobias van der Hoeven (CDA) over het uitstel van de duikerbrug.

Ondertussen is de brug sinds 2019 afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Om de brug te stabiliseren zijn betonnen blokken op de brug geplaatst, die zorgen dat de brug in ieder geval niet zal instorten. De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer is inmiddels permanent geworden, dit ter behoeve van de verkeersveiligheid bij de nabijgelegen nieuwbouwontwikkeling Almondehoeve. Ondertussen staan de betonblokken er nog steeds. “Ontzettend lelijk”, aldus raadslid Van der Hoeven.

“Als politici proberen we het vertrouwen van inwoners te winnen, maar als het herstellen van zo’n bruggetje niet kan in tien jaar tijd, is dat niet fraai”, aldus het raadslid.

Kabels
De hoofdreden dat het zo lang duurt om de brug te vervangen, heeft te maken met belangrijke kabels en leidingen onder de brug. Het gaat onder meer om waterleidingen en stroom- en internetkabels. Die moeten eerst verlegd worden voordat er een nieuwe brug geplaatst kan worden. Dat gaat door drukte bij de netbeheerders dus weer langer duren.

Van der Hoeven stelde donderdag vragen aan het college. “Het college geeft aan veel te overleggen de afgelopen anderhalf jaar, maar het probleem speelt al vijf jaar. Dan moeten we er maar op vertrouwen dat het college echt niet meer kan doen dan het nu doet.”

Link in Bio Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×